Πιο συγκεκριμένα, η πτήση του αεροσκάφους διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό, έγραψε όμως ιστορία ως η πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός της Γης.

Το Ingenuity, ένα ελικοφόρο drone που έφτασε στον Άρη με το ρομπότ Perseverance της NASA, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική απογείωση, ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπηρεσία.

To Perseverance, ένας εξάτροχος ρομποτικός γεωλόγος με κύρια αποστολή την αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας ζωής στον Άρη, βιντεοσκόπησε το μικρών διαστάσεων ελικόπτερο να απογειώνεται από την ερημική επιφάνεια και να μένει μετέωρο για μερικά δευτερόλεπτα πριν επιστρέψει στο ίδιο σημείο.

Το ίδιο το drone δεν μεταφέρει επιστημονικά όργανα, πέρα από μια μικρή κάμερα που θα μεταδώσει τις πρώτες εναέριες λήψεις από έναν εξωγήινο κόσμο. Στόχος των πτήσεων που θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες είναι να δοκιμαστεί στην πράξη η τεχνολογία της πτήσης σε εξωγήινες ατμόσφαιρες, μια υποψήφια νέα προσέγγιση στην διαστημική εξερεύνηση.

H NASA έχει ήδη εγκρίνει τη ρομποτική αποστολή Dragonfly, η οποία θα πετάξει πάνω από την επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, τη δεκαετία του 2030. Πάντως η πρωτιά της πρώτης πτήσης εκτός Γης ανήκει στα σοβιετικά αερόστατα Vega που πέταξαν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης τη δεκαετία του 1980.

Δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι περίπου 100 φορές πιο αραιή από τη Γη, το Ingenuity σχεδιάστηκε να είναι ελαφρύ, μόλις 1,8 κιλά, και να περιστρέφει τους δύο έλικές του σε αντίθετες κατευθύνσεις στην υψηλή ταχύτητα των 2.500 περιστροφών το λεπτό –περίπου οκτώ φορές ταχύτερα σε σχέση με το μέσο επιβατικό ελικόπτερο στη Γη.

Σουβενίρ από τους αδελφούς Ράιτ

Κάτω από τους ηλιακούς συλλέκτες του drone βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι της μουσελίνας από το κάτω αριστερό φτερό του αεροπλάνου με το οποίο πραγματοποίησαν την πρώτη πτήση της ιστορίας οι αδελφοί Ράιτ το 1903.

Το κομμάτι υφάσματος, σε μέγεθος γραμματοσήμου, δωρίσθηκε στη NASA από το Carillon Historical Park στο Ντέiτον του Οχάιο, γενέτειρα των Ουίλμπουρ και Όρβιλ Ράιτ.

Κομμάτια ξύλου και υφάσματος από το θρυλικό διπλάνο είχαν ταξιδέψει στη Σελήνη με το Apollo 11 του Νιλ Άρμστρονγκ το 1969. Ένα άλλο τμήμα συνόδεψε τον αστροναύτη Τζον Γκλεν σε πτήση του διαστημικού λεωφορείου Discovery το 1998. Και οι δύο αστροναύτες κατάγονταν από το Οχάιο όπως οι αδελφοί Ράιτ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία