Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει τη διέλευση τουριστών και επισκεπτών από τους συνοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα και της Νυμφαίας.

Ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας παρέμενε κλειστός όλους τους προηγούμενους μήνες για τους επισκέπτες των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκίνητων και μόνο επαγγελματικά φορτηγά αυτοκίνητα μπορούσαν να περάσουν ελεύθερα. Από σήμερα, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, άνοιξε πιλοτικά ο συνοριακός σταθμός και για τους επισκέπτες των ΙΧ αυτοκίνητων.

Όπως αναφέρεσαι στο σχετικό ΦΕΚ, η είσοδος των τουριστών- επισκεπτών επιτρέπεται «υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης, καθώς και αρνητικής ανίχνευσής τους μετά από την υποβολή τους σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) που θα διενεργούνται στα σύνορα».

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ΑΜΘ Θανάσης Τσώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι το πιλοτικό άνοιγμα του συνοριακού φυλακίου της Νυμφαίας σημαίνει ότι τα δεδομένα θα εξετάζονται κάθε εβδομάδα, οπότε και θα εκδίδεται νέα ΚΥΑ και ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αυστηρού ελέγχου όσων εισέρχονται στη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και επιπλέον να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς που πραγματικά είναι το πρόβλημα».

Ικανοποίηση στη Σερβία

Με έντονη ικανοποίηση από την κοινή γνώμη και με αισιοδοξία  από τους τουριστικούς πράκτορες έγινε δεκτή στη Σερβία η είδηση για το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας προς τους Σέρβους πολίτες.

Συγκεκριμένα, από σήμερα οι Σέρβοι υπήκοοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με αρνητικό PCR τεστ για τον κορωνοϊό όχι παλιότερο των 72 ωρών ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα βεβαιώνει ότι έγιναν και οι δύο δόσεις και αφού παρέλθει διάστημα 14 ημερών από την δεύτερη δόση.

Οι Σέρβοι θα μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα αεροπορικώς αλλά και οδικώς από τις συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα και της Νυμφαίας στη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την επίσκεψη του στο Βελιγράδι στις 29 Μαρτίου ανήγγειλε και τη λειτουργία άλλων δύο διαβάσεων για την είσοδο των ξένων τουριστών, στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία, μετά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα.

«Θετικό μήνυμα»

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης τουριστικών πρακτορείων Σερβίας (YUTA) Αλεξάνταρ Σένιτσιτς χαρακτήρισε θετικό μήνυμα για την επερχόμενη τουριστική θερινή σεζόν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα για τους Σέρβους. Επισήμανε ότι τα μέτρα περιορισμού εξαιτίας της πανδημίας που ισχύουν στην Ελλάδα δεν ευνοούν την πώληση τουριστικών πακέτων για αυτήν την περίοδο, ωστόσο δημιούργησαν θετικό κλίμα για τις κρατήσεις μετά τις 14 Μαΐου όταν θα ανοίξει επίσημα ο τουρισμός στην Ελλάδα.

Ο κ. Σένιτσιτς μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι και ανακοίνωσε ότι 220.000 voucher που πωλήθηκαν πέρυσι και ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας θα μπορέσουν φέτος να χρησιμοποιηθούν. Η YUTA κατέθεσε επίσης αίτημα στην κυβέρνηση της Σερβίας να εξασφαλιστεί δωρεάν PCR τεστ κορωνοϊού για τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 16 ετών που ταξιδεύουν με τους γονείς τους για διακοπές στο εξωτερικό.

Κατά γενική εκτίμηση το άνοιγμα, σήμερα, των συνόρων για τους Σέρβους δεν αναμένεται να προκαλέσει άμεσα μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας από τη Σερβία. Θα ευνοήσει κυρίως τους κατόχους ακινήτων στην Ελλάδα οι οποίοι θα μπορέσουν να τα επισκεφτούν χωρίς να χρειαστεί να υποστούν τις χρονοβόρες προξενικές διαδικασίες ενώ ευνοούνται επίσης και οι Σέρβοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».