Ξεκινούν οι παρουσιάσεις σε διεθνείς επενδυτές της έκδοσης του «πράσινου» ομολόγου των 500 εκ. ευρώ. Την 1η Ιουνίου «μπουλντόζα» για τα φωτοβολταϊκά 1,5 GW. Τα σχέδια μονάδας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Στο ενεργειακό κέντρο της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας έφτασε προχθές το Σάββατο ο σύγχρονος αεριοστρόβιλος H class της General Electric σηματοδοτώντας την τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου (CCGT) της εισηγμένης, ισχύος 826 MW (Μεγαβάτ).

Στη διάρκεια σύντομης τελετής στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Mytilineos για την παράδοση του βασικού εξοπλισμού του νέου σταθμού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος υποδέχτηκε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στον οποίο παρουσίασε την πορεία των εργασιών.

Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Mytilineos ανεβάζει τη συνολική ισχύ των θερμικών μονάδων της εταιρίας στα 1,8 GW (Γιγαβάτ) και σύμφωνα με τον CEO θα «είναι ο πιο αποδοτικός στην Ευρώπη και ίσως από τους πλέον αποδοτικότερους στον κόσμο». Η επένδυση των 300 εκ. ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί λίγο πριν το τέλος του χρόνου, οπότε και θα ξεκινήσει η περίοδος της δοκιμαστικής του λειτουργίας.

Η παραγόμενη ισχύς του θα καλύψει σημαντικό μέρος του κενού της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής της χώρας που θα αφήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των εθνικών στόχων για την πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2030. «Πρόκειται για την πιο τεχνολογικά εξελιγμένη μονάδα στην Ευρώπη και θα βοηθήσει στη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην επίτευξη του στόχου για ηλεκτροπαραγωγή κατά 60% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2030», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξαίροντας την επενδυτική πρωτοβουλία της ελληνικής εταιρίας και του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου.

«Το έργο του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, θυμίζοντας τη θεμελίωση του τον Οκτώβριο του 2019 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρατηρώντας πως «αρκετοί δεν περίμεναν ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της».

Ο κ. Σκρέκας αφού τόνισε τα περιβαλλοντικά οφέλη της συγκεκριμένης μονάδας καθώς οι εκπομπές CO2 θα ανέρχονται σε μόλις 200 κιλά ανά MWh, όταν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εκπέμπουν από 1,2 έως 1,4 τόνους ανά MWh.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν κι άλλες μονάδες βάσης για να καλυφθεί η ηλεκτροπαραγωγή στη φάση της απολιγνιτοποίησης και έκανε γνωστό ότι μέχρι τον Ιούνιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει στην Ευρ. Επιτροπή την πρόταση του για τον μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας (CRM) προκειμένου να στηρίζονται οι σύγχρονοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος έσπευσε να υπογραμμίσει πως «η νέα μας μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το αν θα έχει τεθεί σε ισχύ ο CRM καθώς θεωρούμε ότι αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη για την επάρκεια της ηλεκτροπαραγωγής και την ευστάθεια του συστήματος της χώρας».

Το «πράσινο» ομόλογο

Την ίδια στιγμή σήμερα 19 Απριλίου ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την έκδοση από τη Mytilineos πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα και όπως έχει ανακοινώσει η εισηγμένη έχει δώσει εντολή στις BNP Paribas, Citigroup, και HSBC ως Γενικούς Συντονιστές (Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) να διοργανώσουν για λογαριασμό της μία σειρά από εξ’ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των κεφαλαίων ύψους 500 εκ. ευρώ που θα επιδιώξει να αντλήσει η εισηγμένη πρόκειται να τα διαθέσει για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 1,5 GW. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο των έργων που απέκτησε πρόσφατα από την Egnatia Group αλλά και για την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.

Πηγές θέλουν τη Mytilineos να εκκινεί την κατασκευή των φωτοβολταϊκών (Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα) την 1η Ιουνίου διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Τα ηλιακά πάρκα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Τα πλάνα για Βουλγαρία

Η Mytilineos, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της προετοιμασίας για την εκκίνηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, είχε σχεδιάσει κι ως plan b αντίστοιχη επένδυση στη Βουλγαρία.

Πηγές θέλουν την εισηγμένη να κρατά ζωντανό το συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει λεπτομέρειες ως προς την υλοποίηση της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green