Δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δήλωσαν την Τρίτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι απαιτούν αποζημιώσεις 4,3 δισ. δολαρίων από τη γειτονική Ουγκάντα για το ρόλο της στις συγκρούσεις στην επαρχία Ιτούρι που είναι πλούσια σε ορυκτά της χώρας.

Το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διεξάγει ακροάσεις αυτήν την εβδομάδα για τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Κονγκό και της Ουγκάντα σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν κατά την πενταετία μεταξύ 1998-2003.

Ο εκπρόσωπος του Κονγκό ενώπιον του δικαστηρίου, Πολ Μπουλόνγκο, δήλωσε στους δικαστές ότι η ζημιά που υπέστη η χώρα του από την Ουγκάντα κατά τη διάρκεια της πενταετούς σύγκρουσης στο Ιτούρι ήταν “ασύμβατου μεγέθους” και είπε ότι η Ουγκάντα δεν είχε διαπραγματευτεί καλή τη πίστει κατά τη διάρκεια συνομιλιών για την καταβολή αποζημίωσης.

Η υπόθεση ήρθε για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου το 1999 και το 2005 το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η Ουγκάντα παραβίασε το διεθνές δίκαιο καταλαμβάνοντας τμήματα του Ιτούρι με τα δικά της στρατεύματα και υποστηρίζοντας άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης.

Αποφάσισε επίσης ότι το Κονγκό είχε παραβεί το διεθνές δίκαιο με επίθεση στην πρεσβεία της Ουγκάντα στην Κινσάσα.

Το δικαστήριο διέταξε τα δύο γειτονικά αφρικανικά κράτη να διαπραγματευτούν για αμοιβαίες αποζημιώσεις, αλλά το 2015 το Κονγκό επέστρεψε στο διεθνές δικαστήριο λέγοντας ότι οι συνομιλίες δεν σημείωσαν καμιά πρόοδο. Μετά τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να εκτιμήσει τα ποσά των ζημιών, το δικαστήριο διεξάγει ακροάσεις για το ζήτημα αυτή την εβδομάδα.

Η Ουγκάντα θα παρουσιάσει την υπόθεσή της και τα αιτήματά αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα