Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί μια σειρά πόλεις των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Ουάσιγκτον, η Νέα Υόρκη και, φυσικά, η Μινεάπολη. Αιτία για τα μέτρα που λαμβάνονται είναι η επικείμενη ανακοίνωση της ετυμηγορίας των ενόρκων στην πολύκροτη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για τον τέως αστυνομικό ο οποίος οδήγησε στον θάνατο από ασφυξία τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διαδικασία της σύλληψής του.

Η είδηση του θανάτου του Φλόιντ και τα βίντεο που την συνόδευσαν είχαν πυροδοτήσει κύμα διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα κατά της ρατσιστικής και αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων. Οι αρχές φοβούνται τώρα ότι ενδεχόμενο αδιέξοδο στις τάξεις των ενόρκων ή μια ποινή που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους μπορούν να οδηγήσουν σε νέο γύρο διαδηλώσεων και ταραχών.

SENSITIVE MATERIAL. THIS IMAGE MAY OFFEND OR DISTURB Alex Harder waves a Black Lives Matter flag during a march through downtown after the closing statements in the trial of former police officer Derek Chauvin, who is facing murder charges in the death of George Floyd, in Minneapolis, Minnesota, U.S., April 19, 2021. REUTERS/Nicholas Pfosi

Ανησυχία Μπάιντεν

Η υπόθεση, όπως είναι αναμενόμενο, παρακολουθείται στενά και από τον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει λάβει ενδημικό χαρακτήρα στην κοινωνία και τον κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ, ωστόσο μια νέα «έκρηξη» και μάλιστα προτού καν συμπληρώσει 100 ημέρες ως πρόεδρος είναι ανεπιθύμητη.

Πολύ περισσότερο καθώς έχουν προηγηθεί (τουλάχιστον) δύο ακόμη περιστατικά που έχουν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και έχουν εντείνει την οργή και τις αντιδράσεις: Ο θάνατος του 20χρονου Αφροαμερικανού  μοτοσικλετιστή Ντόντε Ράιτ από τα πυρά μιας αστυνομικού στη διάρκεια ενός «τυπικού ελέγχου» στο Μπρούκλιν Σέντερ και η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άοπλου 13χρονου στο Σικάγο από άλλο «όργανο της τάξης».

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη του σώματος των ενόρκων στη δίκη του Σόβιν αποσύρθηκαν χθες Δευτέρα προκειμένου να διαβουλευθούν κεκλεισμένων των θυρών ώστε να καταλήξουν σε ετυμηγορία. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία, όπως δείχνει η προηγούμενη εμπειρία, μπορεί να διαρκέσει από κάποιες ώρες μέχρι αρκετές ημέρες – και πάντως, ενδέχεται να ολοκληρωθεί ανά πάσα στιγμή.

Prosecutor Jerry Blackwell delivers the rebuttal to the defense closing arguments during the trial of former Minneapolis police officer Derek Chauvin for second-degree murder, third-degree murder and second-degree manslaughter in the death of George Floyd in Minneapolis, Minnesota, U.S. April 19, 2021 in this courtroom sketch. REUTERS/Jane Rosenberg

Έκτακτα μέτρα παντού

Αυτός είναι και ο λόγος που τα μέτρα λαμβάνονται ήδη. Στη Μινεσότα, για του λόγου το αληθές, επικαλούμενος την «απειλή ταραχών», ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλτς κήρυξε προληπτικά τη Μινεάπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε τη συνδρομή άλλων πολιτειών. Μιλώντας δε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γουόλτς ισχυρίστηκε ότι είναι απαραίτητες «διαρθρωτικές αλλαγές» προκειμένου να προστατευθούν οι Αφροαμερικανοί, όμως πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι ταραχές να προκαλέσουν χάος. Πρέπει να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες».

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί της Μινεσότα δέχονται ήδη έντονες επικρίσεις επειδή συνέλαβαν και χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον δημοσιογράφων στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, στον απόηχο της εκτέλεσης του Ράιτ.

Μάλιστα, η διοίκηση της αστυνομίας δεσμεύθηκε ότι θα πάψει να συλλαμβάνει και να χρησιμοποιεί βία εναντίον των μελών του Τύπου που καλύπτουν τις διαδηλώσεις. Επίσης, δέχθηκε να σταματήσει να τραβά φωτογραφίες των δημοσιογράφων και των διαπιστεύσεών τους και να μην τους λένε σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκονται.

U.S. President Joe Biden holds a bi-partisan meeting on the American Jobs Plan at the White House in Washington, U.S., April 19, 2021. REUTERS/Kevin Lamarque

Συναγερμός και σε Ουάσιγκτον – Νέα Υόρκη

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, την ίδια στιγμή, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους τον Ιούνιο μετά τον θάνατο του Φλόιντ, η Εθνοφρουρά ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί περίπου 250 μέλη της για να βοηθήσουν την αστυνομία να κλείσει δρόμους ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης.

Επίσης, ο διοικητής της αστυνομίας της πόλης της Νέας Υόρκης, Ντέρμοτ Σι, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα ότι η υπηρεσία του, που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων την περασμένη άνοιξη, προετοιμάζεται για την ανακοίνωση της απόφασης της δίκης και «κάνει πολλή δουλειά» συνεργαζόμενη με τοπικούς ηγέτες, κληρικούς και  οργανώσεις πολιτών.

Αλλά και στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις και ακύρωσε τα ρεπό των αστυνομικών πολλών μονάδων. Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζ. Μπ. Πρίτζκλερ, δήλωσε ότι έχει κινητοποιήσει και 125 μέλη της Εθνοφρουράς. Παράλληλα, πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις στο Σικάγο έχουν βάλει προστατευτικά καλύμματα στα παράθυρά τους εν αναμονή πιθανών ταραχών.

An image of George Floyd hangs from a necklace worn by a family member after a prayer session outside the Hennepin County Government Center during the closing arguments in the murder trial of former police officer Derek Chauvin, who is facing murder charges in the death of George Floyd, in Minneapolis, Minnesota, U.S., April 19, 2021. REUTERS/Adrees Latif TPX IMAGES OF THE DAY

Νέος νόμος για καταστολή στη Φλόριντα

Στη Φλόριντα, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πιο ακραία. Ο κυβερνήτης της, ο Ρεπουμπλικάνος Ρικ ΝτεΣάντις, υπέγραψε νομοσχέδιο «κατά των ταραχών», το οποίο προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για όσους συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι αναμένει ταραχές ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη Σόβιν.

Σημειώνεται ότι, βάσει της νέας νομοθεσίας η αστυνομία έχει το δικαίωμα να κρατά προφυλακισμένους όσους συλλαμβάνονται να συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές μέχρι την πρώτη τους εμφάνιση στο δικαστήριο και θεσπίζει καινούργια αδικήματα για όσους οργανώνουν βίαιες διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους