
«Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, όχι ηγεμονία». Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στο ετήσιο Boao Forum – μια διάσκεψη που αρκετοί την χαρακτηρίζουν ως το «ασιατικό Νταβός». Με το βλέμμα δε στραμμένο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι επέκρινε τις χώρες που αντί για τη συνεργασία και την πολυμέρεια επιλέγουν να «χτίζουν φραγμούς».
Πρακτικά, ο ηγέτης της Κίνας επανέλαβε αυτό που έχει πει και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει τη χώρα του ως πρότυπο καλής συμπεριφοράς και διαλλακτικότητας, καθώς και ως τον μεγαλύτερο υπέρμαχο του ελεύθερου εμπορίου, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. «Μια μεγάλη χώρα θα όφειλε να εμφανίζεται ως μεγάλη χώρα, επωμιζόμενη μεγαλύτερη ευθύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μπάιντεν αντί Τραμπ
Ωστόσο, υπάρχει πλέον μια σημαντική διαφορά: Ενώ την προηγούμενη φορά στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, τώρα πίσω από το Οβάλ Γραφείο κάθεται ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος – θεωρητικά τουλάχιστον – πρεσβεύει ένα διαφορετικό μοντέλο εξωτερικής πολιτικής. Κι αυτό επιδρά και στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουν τα μηνύματα που εκπέμπονται εκατέρωθεν οι άλλοι «παίκτες» στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα, βρέθηκε στη Σαγκάη ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα που επικράτησε στις επαφές του με τους Κινέζους αξιωματούχους ήταν θετικό. Κι αυτό πιθανότατα να αποτυπωθεί και στη διάσκεψη για το περιβάλλον που οργανώνουν οι ΗΠΑ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 22-23 Απριλίου.
Ενδεικτική των προθέσεων του Πεκίνου είναι και η δήλωση που έκανε στο ίδιο Φόρουμ ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύτηκε την είσοδο της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001: «Η σημαντικότερη εμπειρία από την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ πριν από 20 χρόνια είναι ότι εμείς οι Κινέζοι δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Λονγκ Γιονγκτού.
Άλλος πρόεδρος, ίδια πολιτική
Πάντως, οι Κινέζοι φαίνεται να ποντάρουν στην εκτίμηση ότι απέναντί τους η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ακολουθήσει πολιτική παρόμοια με εκείνη της προκατόχου του. Κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι δεν έχουν σοβαρούς λόγους να αλλάξουν την τακτική τους – ειδικά όσο ο «πυρετός» συνεχίζει να ανεβαίνει στο μέτωπο της Ταϊβάν και στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ παραμένουν άλυτες και οι διαφορές σε επίπεδο εμπορίου.
Ένα είναι, πάντως, βέβαιο: Μιλώντας για δικαιοσύνη στις διεθνείς σχέσεις, αυτό που θα εννοούν είναι το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας και η αναγνώριση ενός ισότιμου ρόλου για την Κίνα.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές