Μειωμένη ήταν η ζήτηση για νέα δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη, ενώ την ίδια περίοδο τα πιστωτικά κριτήρια έγιναν πιο αυστηρά, σε ακόμη μια απόδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικονομία της περιοχής του ευρώ να περάσει στην ανάκαμψη καθώς πλήττεται από την παρατεταμένη κρίση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε στην έρευνα του Απριλίου για τον τραπεζικό δανεισμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα πιστωτικά κριτήρια έγιναν λίγο πιο αυστηρά για δάνεια ή πιστωτικές γραμμές σε επιχειρήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ έγιναν ελαφρώς πιο χαλαρά σε καθαρούς όρους για στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά. Στο ίδιο διάστημα, οι πιστωτικές συνθήκες έγιναν πιο αυστηρές σε καθαρούς όρους για καταναλωτικές πιστώσεις και άλλα δάνεια προς νοικοκυριά.

Στην έρευνα τονίζεται ότι οι τράπεζες ανέφεραν κυρίως την εκτίμηση κινδύνου που σχετίζεται με την φερεγγυότητα των δανειζομένων και την χαμηλότερη ανάληψη ρίσκου ως τους παράγοντες που επηρέασαν τη πιστωτική τους πολιτική. Αντίθετα, ανταγωνιστική πίεση συνέβαλε στην χαλάρωση των πιστωτικών κριτηρίων. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι τράπεζες αναμένουν τα πιστωτικά κριτήρια να γίνονται πιο αυστηρά για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο καθώς πολλές επιχειρήσεις –σε τομείς πληττόμενους από την πανδημία- αναβάλουν τις πάγιες επενδύσεις τους, ενώ δεν ζητούν νέα κεφάλαια κίνησης, βρίσκοντας στήριξη στα κυβερνητικά μέτρα ρευστότητας, ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χαμηλότερη ζήτηση στεγαστικών δανείων και άλλων καταναλωτικών πιστώσεων από νοικοκυριά, ανέφεραν επίσης οι τράπεζες, που ωστόσο «βλέπουν» ανάκαμψη της ζήτησης στο β΄ τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις