Τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν το Πάσχα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του για το ποιοι θα εξαιρεθούν ή θα δηλώσουν λιγότερες αποδείξεις από το 30% του εισοδήματός στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020, καθώς και τι τελικά θα ισχύσει για τα τεκμήρια.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται να μην αλλάζει είναι το τέλος επιτηδεύματος που επιβαρύνει ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αν έχουν κέρδη ή ζημιές ή αν έχουν κάνει τζίρο έστω και 1 ευρώ.

Τα σενάρια για το καθεστώς των αποδείξεων που θα ισχύσει για τα περυσινά εισοδήματα αρκετά ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εργαζόμενοι που πέρυσι είχαν βρεθεί σε αναστολή αλλά και οι επαγγελματίες που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων ή των κλειστών αναμένεται να εξαιρεθούν πλήρως από την υποχρέωση αναγραφής στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% τους εισοδήματός τους. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν το πέναλτι φόρου 22% επί του ποσού των λιγότερων αποδείξεων που πιθανώς να είχαν συγκεντρώσει λόγω της υγειονομικής – οικονομικής κρίσης και του σημαντικού περιορισμού της κατανάλωσης.

Για τους πολίτες που δεν ανήκουν στους πληττόμενους, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόταση να ισχύσει μειωμένος συντελεστής, δηλαδή αντί για 30% να εφαρμοστεί συντελεστής 15% ή 20%.

Αντίστοιχες «φοροαπαλλαγές» αναμένεται να αποφασιστούν και για την περίπτωση των τεκμηρίων όπου ειδικά για το 2020 μισθωτοί αλλά και επαγγελματίες θα εμφανίσουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα που είναι πολύ πιθανόν να μην καλύπτουν τα τεκμαρτά, δηλαδή εκείνα που προκύπτουν από το αν κάποιος είναι παντρεμένος ή ανύπαντρος, αν έχει ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία, αν έχει εξοχικό στο χωριό, ένα, δύο ή και παραπάνω αυτοκίνητα.

Στην περίπτωση των τεκμηρίων αναμένεται να ανακοινωθεί γενναίο κούρεμα για όσους ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων ή των κλειστών με βασικό κριτήριο τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου αν πρόκειται για επαγγελματία.

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις η πληρωμή του φόρου

Όσον αφορά στο πότε θα ξεκινήσουμε οι 8.500.000 φορολογούμενοι να υποβάλουν τις εφετινές δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα, ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις όπως συνέβη και πέρυσι.

Από την άλλη όσοι θα έχουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο (χρεωστικό εκκαθαριστικό) θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό εφάπαξ με έκπτωση 3%. Ένα ποσοστό που δεν αποτελεί όμως σημαντικό δέλεαρ για κάποιον να επιλέξει την εφάπαξ καταβολή αντί για τις 8 μηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax