Συνολικά 2.027 ζημιές δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρίες όπως προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) σε μέλη της για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε περιουσίες από τις χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια». Η έρευνα αναφέρεται στο διάστημα από 15 έως 17 Φεβρουαρίου 2021 σε διάφορες περιοχές της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική. Όσον αφορά το συνολικό ποσό απαίτησης, αυτό ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις ζημιές, οι 1.014 αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €3,9 εκατ.) και οι 1.013 τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €1,6 εκατ.).

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι έντονες και με διάρκεια χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» το Φεβρουάριο δημιούργησαν πολλά προβλήματα και προκάλεσαν ζημιές στην περιουσία και τα οχήματα πολλών συμπολιτών μας. Η ασφαλιστική αγορά για ακόμα μία φορά κινήθηκε με ταχύτητα για την όσο το δυνατό πιο άμεση αποζημίωση των ασφαλισμένων, αποδεικνύοντας πως είναι δίπλα τους στις δυσκολίες.

Γεγονός παραμένει πως οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής που αυξάνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητά τους. Παρόλα αυτά εκτιμούμε πως μόνο το 15% των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλ. σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, κάτι που πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία.».

Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκά συστήματα) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 1,3 δισ. €. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Αττικής (ασφαλισμένη αξία 901 εκατ. €). Εξ΄ αιτίας των έντονων χιονοπτώσεων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 1.014 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 3,9 εκατ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία (προ απαλλαγών) υπολογίζεται στα 3.853 €. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 3,3 εκατ. €. Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην ΠΕ Αττικής, τόσο σε πλήθος (87,9% του συνόλου), όσο και σε ποσό πρώτης εκτίμησης (63,3% του συνόλου).

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 1.013 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 1.595.770 €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 1.575 €. Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 1.445.766 €. Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (92,5% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (93,7% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην Αττική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οικονομία |

Στην Ουάσιγκτον ο Χατζηδάκης για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργος Χριστόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας