Οι  φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν σίγουρα μετά το Πάσχα  αφού  εξαιτίας της πανδημίας υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες  που περιμένουμε πρώτα να λυθούν για να μπορέσουν αυτές να υποβληθούν.

Στην τσιμπίδα των τεκμηρίων πληρώνοντας παράλογους φόρους, αν δεν υπάρξει σχετική ρύθμιση.

Πολλοί εργαζόμενοι, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων τους, που προέρχονται κυρίως από τις αναστολές εργασίας και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τσιμπίδα των τεκμηρίων  αφού για πολλούς μήνες στο 2020 εισέπραξαν μόνο την ειδική αποζημίωση των  534 ευρώ από το κράτος και όχι τον μισθό τους.

Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε την επιβάρυνση και τον φόρο που θα πληρώσει   φορολογούμενος  μισθωτός με 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα  και με 3,5 μήνες αναστολή εργασίας . Ο συγκεκριμένος είναι άγαμος, κάτοχος ενός  σπιτιού 100 τ.μ. 20ετίας στην Ηλιούπολη  και ενός  αυτοκινήτου 1.387 c.c  του 2006. Από τον υπολογισμό το σύνολο τεκμηρίων του είναι 10.100 ευρώ.

  • 3.000 Τεκμήριο διαβιώσης ατομικό
  • 4.500 Τεκμήριο σπιτιού
  • 2.600 Τεκμήριο αυτοκινήτου

Για  την καλύτερη κατανόηση  της φορολογικής επιβάρυνσης που θα υπάρξει παραθέτουμε  και τα αντίστοιχα στοιχεία του προηγούμενου έτους όπως προκύπτουν από τις  ετήσιες  βεβαιώσεις αποδοχών του. Βάσει αυτών  το 2020 σε σχέση με το 2019 έχει μειωμένα φορολογητέα εισοδήματα κατά 3.120,68 ευρώ.

Βάσει της φορολογικής κλίμακας ο φόρος που προκύπτει είναι 922,00 ευρώ. Αν αφαιρεθεί το ποσό των 363,33 ευρώ που παρακρατήθηκε από τον εργοδότη του τελικά θα πληρώσει φόρο 558,67 ευρώ.

Με μειωμένα εισοδήματα εν μέσω κρίσης, θα φορολογηθεί στα τεκμαρτά εισοδήματα του δηλαδή στα 10.100 ευρώ  και θα έχει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Τι θα γίνει για χιλιάδες μισθωτούς που έχουν εισόδημα μόνο την ενίσχυση από το κράτος;

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και  πρέπει να τύχουν  ειδικής έκπτωσης στα τεκμήρια.

Αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα

Να θυμίσουμε ότι και οι 5 βασικές πηγές εισοδήματος δηλ.  μισθοί, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτική εκμετάλλευση και ενοίκια  χρειάζονται αποδείξεις  με ηλεκτρονικά μέσα.

Τώρα αν κατάφεραν λόγω πανδημίας να πραγματοποιήσουν δαπάνες με ηλεκτρονικές πληρωμές  που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους  είναι ένα ζήτημα….. διαφορετικά θα πληρώσουν φόρο- πέναλτι  22% επί της διαφοράς.

Σε ποια εισοδήματα δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Όσοι έχουν εισοδήματα από μισθούς, ενοίκια, επιχειρηματική δραστηριότητα, από τόκους και δικαιώματα  απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, είτε για το 2020 είτε για το 2021(αφορά μισθωτούς). Αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν μισθούς από το δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ,  από Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ και φορείς γενικής κυβέρνησης. (σχετ.Ε2204/2020)

Για το φορολογικό έτος 2020 δεν επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης  επίσης  και οι αμοιβές μελών Δ.Σ. της περ. δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 ΚΦΕ, καθώς και στο εισόδημα της περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 ΚΦΕ γιατί τα εισοδήματα αυτά εξομοιώνονται με εισοδήματα από μισθωτή εργασία .

Όπως προκύπτει από τις  διατάξεις,  αν το εισόδημα φορολογικού έτους 2020 προσδιορίζεται σύμφωνα με τις περ. β’ και γ’ της παρ. 1 του άρθρου 34 ΚΦΕ, δηλαδή με βάσει τα τεκμήρια, η απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας, σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34 ΚΦΕ. Έτσι αν στο φορολογικό έτος 2020 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2018 και 2019), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

Σύμφωνα με εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου το μέτρο της αναστολής για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να παραταθεί ένα χρόνο ακόμη και για το 2022.

Αν δεν λυθούν τα παραπάνω σημαντικά προβλήματα και αν δεν γίνουν οι όποιες  σημαντικές παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο πολλοί φορολογούμενοι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων!! Α ν α μ έ ν ο υ μ ε!

Ευστρατιάδης Δαμιανός

Λογιστής- φοροτεχνικός

Γ.Γ. Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ),

Σύμβουλος επιχειρήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts