Σε επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων προχωρεί η Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το δημοσιονομική έλλειμμα, το οποίο διογκώθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας και της πτώσης των εσόδων από το πετρέλαιο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ιδιωτικοποιήσεων, Ριγιάν Ναγκαντί, η χώρα στοχεύει να εξασφαλίσει φέτος συμφωνίες ύψους 15 δισεκατομμυρίων ριάλ (4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έργα υποδομής με ιδιώτες.

Τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων από τότε ιδρύθηκε ο οργανισμός το 2017.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόοδος στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της Σαουδικής Αραβίας ήταν πολύ πιο αργή από ό, τι αναμενόταν όταν ο πρίγκιπας Mohammed Bin Salman ξεκίνησε το σχέδιο οικονομικού μετασχηματισμού το 2016 και παρουσίασε σχέδια για πώληση μεριδίων σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αλευρόμυλους και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Έκτοτε, η κυβέρνηση κατάφερε να πουλήσει μερίδια σε περιουσιακά στοιχεία, όπως η Saudi Aramco και οι αλευρόμυλοι. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με ιδιώτες επενδυτές για την κατασκευή νέων σχολείων.

«Έχουμε υψηλές προσδοκίες για τον αριθμό των συμφωνιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εκποιήσεων το 2022 και το 2023», δήλωσε ο Νακγαντί, πρώην στέλεχος της HSBC Holdings Plc, που προσλήφθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το 2019 για να οργανώσει το κέντρο ιδιωτικοποιήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή