Η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Αν αυτό ακούγεται σαν μια τεράστια αποστολή, είναι επειδή πράγματι είναι. Μηδενικές εκπομπές άνθρακα σημαίνει να αφήσεις πίσω τον παράγοντα ο οποίος ήταν η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και σήμερα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητά της: ο άνθρακας.

Μπορεί να γίνει; Ναι. Ομως, για φτάσουμε εκεί, κάθε εταιρεία, τράπεζα, ασφαλιστική και επενδυτής θα πρέπει να προσαρμόσει το επιχειρηματικό του μοντέλο, να αναπτύξει σχέδια για τη μετάβαση και να τα υλοποιήσει. Και θα χρειαστεί χρηματοδότηση, πολλή χρηματοδότηση.

Δεν πρόκειται να φτάσουμε στις μηδενικές εκπομπές με εξειδικευμένες προσπάθειες, μόνο η παραδοσιακή ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να διαμορφώσει τα κίνητρα που απαιτούνται, να ζυγίσει τις λύσεις που έχουμε και να χρηματοδοτήσει τις καινοτόμες τεχνολογίες που χρειαζόμαστε. Επιπλέον, μπορεί να μετατρέψει τα δισεκατομμύρια, που θα διοχετεύσουν τα δημόσια ταμεία για επενδύσεις στο κλίμα, σε τρισεκατομμύρια.

Τώρα είναι η ώρα για δράση. Η ανάγκη είναι ξεκάθαρη: υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά χρηματοδοτεί την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω απο τρείς βαθμούς Κελσίου. Το μέγεθος της επένδυσης που χρειάζεται ανέρχεται στα 100 τρισ δολάρια απο τώρα μέχρι το 2050. Το έλλειμμα είναι μεγάλο, εκτιμάται ότι υπάρχει κενό της τάξης του 60-85% και η ανισορροπία είναι μεγαλύτερη στον παγκόσμιο νότο, όπου η ελαστικότητα και η προσαρμογή κατά της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο οξεία. Οι απολαβές από την επένδυση σε μετάβαση μηδενικών εκπομπών είναι αυξανόμενα ελκυστικές, ενώ το κόστος της κλιματικής αδράνειας μπορεί να είναι πέντε φορές μεγαλύτερο.

Επενδυτές και τραπεζίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν αυτή την πραγματικότητα. Ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θέτουν στόχους μηδενικών εκπομπών αυξήθηκε πέντε φορές σε λιγότερο από έναν χρόνο.Όμως, οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα ήταν ασυνεπείς, ενώ δεν υπάρχει μηχανισμός που θα συντονίσει τις προσπάθειες ανάμεσα στα ιδρύματα και ακόμη περισσότερο σε τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Γι’ αυτό, τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής των ΗΠΑ, ενώνονται οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, ιδιοκτήτες ενεργητικού και διαχειριστές ενεργητικού για να εγκαινιάσουν τη Χρηματοπιστωτική Συμμαχία της Γλασκώβης για Μηδενικές Εκπομπές (GFANZ). Αυτή η νέα συμμαχία, που φέρνει κοντά ιδρύματα με ενεργητικό άνω των 70 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι η διέξοδος που χρειάζεται για να ευθυγραμμίσει την ιδιωτική χρηματοδότηση με τις ανάγκης των ανθρώπων και του πλανήτη. H GFANZ φέρνει κοντά για πρώτη φορά ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα ενιαίο, ενωτικό πλαίσιο για να οδηγήσει σε μια οικονομική μετάβαση μηδενικών εκπομπών.

Τρεις απαιτήσεις για χρηματοδότηση

Η συμμαχία θα ασχοληθεί με τρείς ουσιαστικές απαιτήσεις για τη χρηματοδότηση

  • Πρώτον, θα διευρύνει και εμβαθύνει το κοινό ταμείο των δεσμευμένων κεφαλαίων και θα προσφέρει την αναγκαία συνέπεια και αξιοπιστία για τις δεσμεύσεις του κλάδου, διασφαλίζοντας ότι αυτοί υποστηρίζονται από ισχυρούς στόχους, βραχυπρόθεσμη δράση και λογοδοσία. Θα βασιστεί στις τεχνικές διαδικασίες και τα κριτήρια που επιβλέπει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών “Η Κούρσα για το Μηδέν”, τον μεγαλύτερο πολυμετοχικό συνασπισμό, στον οποίο έχει δεσμευθεί το 30% των εισηγμένων εταιρειών στο δείκτη FTSE 100, μαζί με πόλεις, περιοχές κι άλλους
  • Δεύτερον, η GFANZ θα συντονίσει τη δράση ανάμεσα στα ιδρύματα και σε όλο το εύρος του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό θα μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες να στηριχθούν επιχειρήσεις, ειδικά όσες βρίσκονται σε κλάδους έντασης άνθρακα καθώς αναπροσαρμόζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους με το στόχο μηδενικών εκπομπών και την ιστορική προοπτική ανάπτυξης που παρουσιάζει. Ο συντονισμός επίσης θα επιτρέψει στα ιδρύματα να αντιμετωπίσουν ταχύτερα τις τεχνικές προκλήσεις, όπως η καθιέρωση των βέλτιστων πρακτικών για υλοποίηση των δικών τους στόχων και διασφαλίζοντας ότι οι υποδομές της αγοράς, απο εταιρείες αξιολόγησης μέχρι χρηματιστήρια στηρίζουν τη μετάβαση.
  • Τρίτον, η GFANZ θα υποστηρίξει φιλόδοξες κυβερνητικές πολιτικές για το κλίμα που μπορούν να ξεκλειδώσουν περαιτέρω δράση στη διάρκεια της μετάβασης, συμπληρώνοντας το θετικό κύκλο των επενδύσεων. Οσο πιό αξιόπιστες και προβλέψιμες είναι οι κυβερνητικές πολιτικές για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών, τόσο περισσότερο ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συνεισφέρει επενδύσεις, ομαλοποιώντας τη μετάβαση και δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Η πρώτη δράση της GFANZ είναι να εντάξει τις παγκόσμιες τράπεζες στον στόχο. Η νέα Τραπεζική Συμμαχία των Ηνωμένων Εθνών NZBA έχει συγκεντρώσει 43 τράπεζες από 23 χώρες, από το Τρινιντάντ μέχρι τη Νότια Κορέα, με ενεργητικό 28,5 τρισ δολαρίων, περιλαμβανομένων μερικών απο τα μεγαλύτερα ιδρύματα του κόσμου, όπως Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Citi, HSBC, Morgan Stanley, NatWest, Santander και Standard Chartered. Η Χρηματοδοτική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Η.Ε., η οποία θσ συγκαλέσει τη Συμμαχία, ενώνει τις δυνάμεις της με τράπεζες από την Financial Services Taskforce, μέρος της πρωτοβουλίας του Πρίγκηπα της Ουαλίας για βιώσιμες αγορές.

Οι τράπεζες θα θέσουν προσωρινό στόχο

Εστιάζοντας στις αξιόπιστες δεσμεύσεις, όλες οι τράπεζες θα θέσουν προσωρινό στόχο το 2030, ή νωρίτερα, μέσα σε 18 μήνες από την ημέρα που θα ενταχθούν, κάνοντας χρήση επιστημονικών οδηγιών. Είναι σημαντικό οι τράπεζες να καθορίσουν, αποκαλύψουν και προωθήσουν τις στρατηγικές για αποσύνδεση από τον άνθρακα κατά τομέα και σε όλο το εύρος των λειτουργιών τους. Για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες τράπεζες θα λειτουργήσουν κάτω από το ίδιο ελάχιστο πρότυπο που θέτει η Κούρσα για το Μηδέν, με σκοπό να ανεβάσει τις φιλοδοξίες της στη διάρκεια του χρόνου.

Είναι σημαντικό, η διαδικασία που έχει σχεδιαστεί να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα εμπλακούν με τις στρατηγικές των πελατών τους για το θέμα, συμβάλλοντας σε κάθε κομμάτι της πραγματικής οικονομίας, περιλαμβανομένων των πλέον περίπλοκων κλάδων έντασης άνθρακα. Οι πρώτοι στόχοι του 2030 θα εστιάζουν σε τομείς προτεραιότητας όπου οι τράπεζες μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, από γεωργία μέχρι χαλυβουργία, τσιμέντο και ακίνητα.
Τους επόμενους μήνες, η νέα συμμαχία ασφαλιστικών εταιρειών θα ενταχθεί στη GFANZ, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι μεγάλοι κλάδοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκπροσωπούνται. Με την οικονομική δομή για Μηδενικές Εκπομπές να παίρνει σάρκα και οστά, καλούμε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενταχθούν στη GFAΝΖ και να γίνουν μέρος αυτής της ιστορικής ευκαιρίας ώστε να ενεργοποιηθούν τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που είναι απαραίτητα για μια βιώσιμη και εύπορη οικονομία συνεπή με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts