Το «πράσινο φως» για την επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ έδωσε πριν λίγο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, προκειμένου να  αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απορρίπτοντας την προσφυγή κατά του μηχανισμού δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

“Τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από τη μη έγκριση του προσωρινού μέτρου και ο νόμος που αργότερα αποδείχθηκε αντισυνταγματικός είναι μικρότερα από τις συνέπειες της έγκρισης του μέτρου και η συνταγματική πρόκληση που αργότερα αποδεικνύεται αβάσιμη”, ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του. Το δικαστήριο

Η αλλαγή που πρόκειται να επικυρωθεί αυξάνει το ανώτατο όριο για τις εθνικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ από 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,0% του ΑΕΠ έως το 2058 για τη διασφάλιση της αποπληρωμής του δανεισμού ανάκτησης σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα από τους φόρους που έχουν προγραμματιστεί για αυτό τον σκοπό.

Επτά στους οκτώ δικαστές υποστήριξαν την απόφαση, ανέφερε το δικαστήριο. Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας είχε εκδώσει διαταγή τον Μάρτιο κατά της υπογραφής του νόμου της ΕΕ από τον Γερμανό πρόεδρο λόγω έκτακτης έφεσης εναντίον του από το ακροδεξιό κόμμα AfD και μια ομάδα που ονομάζεται «Συμμαχία των Πολιτών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή