«Δεν επιδιώκουμε να υπερβεί ο πληθωρισμός πολύ το 2%, ούτε να διατηρηθεί επί μακρόν έστω και λίγο υψηλότερος από το 2%».

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που ανησυχούν για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχουν στις τιμές το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed και βεβαίως τα 4 τρισ. δολάρια τα οποία «ρίχνει» στην αμερικανική οικονομία για να την αναζωογονήσει ο Τζο Μπάιντεν και τα οποία, αν προστεθούν και τα 2 που είχε εγκρίνει πέρυσι ο Ντόναλντ Τραμπ, γίνονται αισίως 6 τρισ.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το κεντρικό μήνυμα απαντητικής επιστολής που έστειλε στις 8 Απριλίου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας στον γερουσιαστή της Φλόριντα Ρικ Σκοτ, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αμερικανική Γερουσία. Στις 24 Μαρτίου ο Σκοτ είχε εκφράσει γραπτώς στον Πάουελ τις ανησυχίες τις δικές του και των συναδέλφων του για την άνευ προηγουμένου ρευστότητα που παρέχει η Fed για την έξοδο από την κρίση που έφερε η πανδημία.

Την επιστολή Πάουελ διοχέτευσε το γραφείο του Σκοτ στο Reuters, το οποίο τη δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα. Σημειωτέον ότι ο ρόλος των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών είναι καθοριστικός για την έγκριση ορισμένων προγραμμάτων της διακυβέρνησης Μπάιντεν για τα οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία στην Ανω Βουλή των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μοιράζονται από 50 έδρες στην 100μελή Γερουσία και η πλειοψηφία υπέρ των Δημοκρατικών εξασφαλίζεται μόνο με την ψήφο της προέδρου του Σώματος (και αντιπροέδρου των ΗΠΑ) Κάμαλα Χάρις.

Στο πνεύμα Γέλεν

Τον Τζερόμ Πάουελ τον διόρισε στη Fed ως διάδοχο της Τζάνετ Γέλεν (σημερινή υπουργός Οικονομικών) ο Ντόναλντ Τραμπ. Ουδέποτε όμως έδειξε ότι ενστερνίζεται τις ακραίες πολιτικές θέσεις και πολιτικές που κατά καιρούς έχει εκφράσει και εφαρμόσει ο πρώην πρόεδρος. Και μετά την πολιτική αλλαγή δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα προσαρμογής στο πρόγραμμα και τις οικονομικές προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης των Δημοκρατικών.

Θα έλεγε κανείς μάλιστα ότι έχει υιοθετήσει και τις προτεραιότητες της προκατόχου του που είχε το προσωνύμιο «κόκκινη τραπεζίτισσα» εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που έδινε στην εξασφάλιση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην αμερικανική αγορά εργασίας. Έτσι στην επιστολή του ο Πάουελ καθησυχάζει το γερουσιαστή Σκοτ ότι «η Fed είναι απόλυτα προσηλωμένη στη διπλή αποστολή της, να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή απασχόληση και την σταθερότητα των τιμών».

Επί τέσσερις δεκαετίες η μονεταριστική αντίληψη της αποστολής και του ρόλου των Κεντρικών Τραπεζών όριζε ως αποκλειστικό τους μέλημα την εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Η αποτροπή δηλαδή εμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

«Έχουμε τα εργαλεία»

Η ανάγκη αντιμετώπισης της οικοομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που έφερε η πανδημία ανάγκασε την Fed (επί Ντόναλντ Τραμπ και ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης) να λάβει μέτρα πιστωτικής επέκτασης, τα οποία μετά την εκλογή Μπάιντεν και των Δημοκρατικών (που δεν πάσχουν δα από πληθωρισμοφοβία όπως οι Ρεπουμπλικανοί) εντάθηκαν και σ’ αυτά προστέθηκαν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που υποσχέθηκε να δαπανήσει ο νέος πρόεδρος για αρωγή των ευάλωτων πολιτών και για τον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων υποδομών των ΗΠΑ, που θα δημιουργήσουν βεβαίως θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Ο Πάουελ σημειώνει στην επιστολή του προς τους ανησυχούντες Ρεπουμπλικανούς ρητώς ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη Fed «έχουν τον τρόπο και τα εργαλεία» για να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τιμές. Η προσήλωση στον ιδανικό στόχο 2% για τον πληθωρισμό (λίγο χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2% για την ακρίβεια) παραμένει και… έχουν γνώσιν οι φύλακες. Αν ξεφύγει κάπως η μέτρηση, αυτό θα συμβεί με μέτρο και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Fed αγοράζει βάσει προγράμματος ομόλογα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και ενυπόθηκες εγγυήσεις ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως για να κρατήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που ενθαρρύνει τις προσλήψεις και τις καταναλωτικές δαπάνες – διότι λόγω ύφεσης και κάμψης της ζήτησης οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών άρχισαν να υποχωρούν και όταν υπάρχει η προσδοκία να πέσουν οι τιμές ο καταναλωτής συχνά αναβάλλει την αγορά του για την… επόμενη μέρα, που θα ψωνίσει φθηνότερα.

Η συνεδρίαση της Fed

Ο Πάουελ ευσχήμως υπενθυμίζει στον Σκοτ και τους πληθωρισμοφοβικούς Ρεπουμπλικανούς ότι ο αρνητικός πληθωρισμός βλάπτει τα συμφέροντα και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στη χώρα.

Και εξηγεί ότι έπειτα από μια δεκαετία πολύ χαμηλού πληθωρισμού η Fed ευνοεί τη διατήρηση για κάποιο χρονικό διαστημα (και πάντα ελεγχόμενα) του ρυθμού αύξησης των τιμών λίγο πάνω από το «ιδανικό» 2%.

Δεν φαίνεται πως έπεισε τους ανησυχούντες. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ανεβαίνει και ότι ο πρόεδρος Πάουελ συνεχίζει να αγνοεί το διογκούμενο αυτό πρόβλημα», σχολίασε το γραφείο του γερουσιαστή Σκοτ στο Reuters.

«Η Fed αναμένεται να παραμείνει προσηλωμένη στην πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί, ακόμα κι αν η ισχυροποίηση της οικονομίας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 καταστήσουν εφικτή την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια πιο φυσιολογική ζωή εντός του 2021», σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο.

Στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Fed την επόμενη εβδομάδα θα διαφανεί αν ισχύει η εκτίμηση του Reuters ή αν οι πιέσεις των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών έχουν επηρεάσει εν τέλει τον Τζερόμ Πάουελ και τους συναδέλφους του τραπεζίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»