Διευρύνεται ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΑΔΠ) με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Με την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, θα δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές να αναλαμβάνουν όχι μόνο την ανάκτηση κόκκινων δανείων, αλλά και ομολογιακών εκδόσεων.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, εκπρόσωπος των ομολογιούχων μπορεί να οριστεί μεταξύ άλλων και μία ΕΔΑΑΔΠ. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι δυνητικές εργασίες που μπορεί να αναλάβει ο κλάδος, διευκολύνοντας και τις τράπεζες που έχουν χορηγήσει ομολογιακά δάνεια, καθώς θα απαλλάσσονται από την όλη διαδικασία της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, στο δ΄ τρίμηνο του 2020 τα τιτλοποιημένα και γενικά τα εκτός τραπεζικών ισολογισμών κόκκινα δάνεια, προσέγγισαν τα 39 δις. ευρώ έναντι 23,60 δις. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και 17,9 δις. ευρώ το 2018. Α

πό τα υπόλοιπα αυτά, τα 18 δις. ευρώ περίπου αφορούν χορηγήσεις λιανικής (στεγαστικά και καταναλωτικά) και τα υπόλοιπα επιχειρηματικές / επαγγελματικές χρηματοδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές ανάπτυξης των εργασιών των ΕΔΑΑΔΠ παραμένουν σημαντικές. Κι αυτό διότι μέχρι το τέλος του 2022 θα τιτλοποιηθούν / πωληθούν επιπλέον ανοίγματα 31 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Επιπλέον, με τις συμφωνίες Πειραιώς – Intrum, Eurobank – doValue και Alpha Bank – Cepal, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν αναλάβει και όλα τα κόκκινα δάνεια, υφιστάμενα και μελλοντικά του εκάστοτε συνεργαζόμενου ομίλου.

Πρόκειται για ανοίγματα περί τα 35 δισ. ευρώ που δεν θα έχουν αποαναγνωριστεί με την ολοκλήρωση του «Ηρακλής Ι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις