Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται πλέον οι επικεφαλής των Θεσμών αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθότι φαίνεται ότι «ρίχνουν» τις εκτιμήσεις τους για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ ακόμη και στο 3%. Κατά τις προηγούμενες ημέρες των επαφών του με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδειξαν προβληματισμένοι σχετικά με το πώς θα κινηθεί η ανάπτυξη για φέτος, μη μπορώντας να καταλήξουν σε έναν στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2021 να φτάσει ακόμη και το 4%, πλησιάζοντας την νέα αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τοποθετεί τον πήχη στο βασικό του σενάριο στο 4,2%.

Ωστόσο και στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν προβληματισμένοι, θεωρώντας ότι δεν αποκλείεται να «πέσει» και κάτω από το 4%. Άλλωστε, το παραπάνω αναμένεται να αποτυπωθεί και με επίσημο τρόπο τόσο στο πρόγραμμα Στασθερότητας που αναμένεται πιθανότατα να κατατεθεί στην Κομισιόν μέχρι τέλους Απρίλη, όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η δημοσιοποίηση του οποίου τοποθετείται κατά τον Μάϊο.

Σε αυτά τα δύο κείμενα αναμένεται να περιλαμβάνεται και ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό ΑΕΠ ενδέχεται να «τρέξει» ακόμη και με 3,3%. Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας σε συνάρτηση με την ταχύτητα των εμβολιασμών, τα οποία θα καθορίσουν τον βαθμό ανοίγματος της αγοράς, μέσα στο επόμενο διάστημα. Αναμφίβολα η πορεία του τουρισμού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις, όπως και ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο θα εισρεύσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στην χώρας μας.

Πάντως και η προχθεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ δείχνει ότι επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι. Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει βραδύτερα, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο, και επανακάμψει το φθινόπωρο (δυσμενές σενάριο), με καθυστερήσεις στην απορρόφηση κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη (1,5% – 2%), σημείωσε σε σχετική του έκθεση το ΙΟΒΕ. Ωστόσο, το βασικό σενάριο είναι κοντά με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και κάνει λόγο για ρυθμό 4%.

Υπάρχουν και άλλες αντίστοιχα δυσοίωνες εκτιμήσεις, όπως της HSBC (2,2%), του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (2,7%) και η πρόσφατη της Deutsche Bank με 2%. Χειρότερη όλων είναι εκείνη του ΟΟΣΑ, με ποσοστό μόλις 0,9%!

Από εκεί και πέρα, η διεύρυνση του lockdown θα έχει συνέπειες και στο πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2021. Κι αυτό καθότι οι αρχικές προβλέψεις για μέτρα στήριξης της οικονομίας ήταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτήν την φάση ο «λογαριασμός» έχει φτάσει ήδη τα 14 δις. ευρώ. Δεν αποκλείεται λοιπόν το 3,9% της πρόβλεψης για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα να φτάσει ακόμη και το 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων