Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πολυσέλιδο κείμενο -το οποίο εν πολλοίς είναι έτοιμο- θα περιλαμβάνει τόσο τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την πορεία των έργων και των επενδύσεων, όσο και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τα συνοδεύουν.

Εντός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κυριαρχούσε αρχικά η εκτίμηση πως θα μπορούσε να αποσταλεί ακόμη και αύριο Παρασκευή, αλλά τελικά δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων θα είναι συνυφασμένες με το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Συνεπώς, θα υπάρχουν ορόσημα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται. Ειδάλλως, θα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα.

Ο ευρωπαϊκός έλεγχος για την τήρηση των ανωτέρω θα πραγματοποιείται 2 φορές ανά έτος, ούτως ώστε να μην προκύπτουν ζητήματα μη τήρησης των μεταρρυθμίσεων.

Έγκαιρη εφαρμογή

Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την έγκαιρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την χθεσινή απόρριψη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας της προσφυγής κατά του μηχανισμού δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.

Όπως τονίζεται και στην απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, η καθυστέρηση της εφαρμογής θα υπονόμευε το αντικείμενο της οικονομικής πολιτικής και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάκαμψης απέναντι στην πανδημία της Covid-19.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού, υπήρχαν έντονοι φόβοι καθυστερήσεων στην έναρξη των χρηματοδότησεων σε περίπτωση που το γερμανικό δικαστήριο συνέχιζε να παρακωλύει την διαδικασία επικύρωσης. Αντίστοιχο πρόβλημα μένει να ξεπεραστεί και στην Πολωνία, μετά και τις διενέξεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού

Συνολικά, 17 ευρωπαϊκές χώρες είχαν επικυρώσει μέχρι τα μέσα του Απριλίου το σχέδιο που προβλέπει πόρους ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που η πανδημία παρατείνεται στην Ευρώπη και συνεχίζει να πλήττει ολόκληρους τομείς της οικονομίας.

Κριτήρια

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν συμφώνησε στην πρώτη δέσμη κριτηρίων για το ποιες θα θεωρούνται “πράσινες επενδύσεις”, εν όψει και της έκδοσης των λεγόμενων “πράσινων ομολόγων” που θα αποτελέσουν ένα κόμμάτι (30%) του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση έργων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αν και  η ΕΕ δηλώνει πως η επιλογή των κριτηρίων βασίζεται μόνο σε επιστημονικές συστάσεις, είναι γεγονός ότι έχει αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης για μεταξύ πολιτικών ομάδων εντόςε Ε.Ε.

Σημαντικό σημείο αντιπαραθέσεων αποτελεί το κατά πόσο το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ανήκουν στην πράσινη λίστα της ΕΕ, όπως το επιθυμούν λόγω εξαρτήσεων πολλές χώρες αλλά αντιτίθενται περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι παράγοντες.

Τελικά στη λίστα της Επιτροπής δεν περιλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια, ωστόσο,  μια ξεχωριστή πρόταση της Επιτροπή για αυτά τα θέματα αναμένεται αργότερα μέσα στο χρόνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία