Υψηλό 9 μηνών σημείωσε η μεταποίηση στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο δείχνει σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης «σκαρφάλωσε» στις 53,7 μονάδες τον Απρίλιο από 53,2 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit έδειξαν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης κέρδισε δυναμική τον Απρίλιο, αντλώντας ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε σε υψηλό οκτώ μηνών στις 50,3 μονάδες από 49,6 μονάδες τον Μάρτιο, ξεπερνώντας το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο κλάδος επέστρεψε στην ανάπτυξη για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 63,3 μονάδες από 62,5 μονάδες τον Μάρτιο, με την παραγωγή να καταγράφει επίσης ρεκόρ στις 63,4 μονάδες από 63,3 τον Μάρτιο.

Σε ένα μήνα κατά τον οποίο τα μέτρα περιορισμού κατά του ιού ενισχύθηκαν «η οικονομία της ευρωζώνης έδειξε ενθαρρυντική δύναμη», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Γαλλικό «rebound» και γερμανική «συμπίεση»

Από εκεί και πέρα, οι τομέας υπηρεσιών στην γαλλική οικονομία επέστρεψε ανοδικά τον Απρίλιο, ενώ η γερμανική μεταποίηση – κινητήριος μοχλός της αναδυόμενης ανάκαμψης της Ευρώπης – μειώθηκε εν μέσω καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην παράδοση προς  προμηθευτές.

Οι δείκτες PMI από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις ήταν πεπεισμένες στην αρχή του δεύτερου τριμήνου ότι σύντομα θα μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους την πανδημική κρίση, ακόμη και καθώς τα lockdown συνεχίζονται εν μέσω μεγάλου αριθμού λοιμώξεων.

Ο γαλλικός και ο γερμανικός δείκτης μεταποίησης PMI δείχνουν σίγουρες τις επιχειρήσεις  στην αρχή του δεύτερου τριμήνου.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές συνεχίζουν να ενισχύονται για τις γαλλικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Eliot Kerr για να προσθέσει πως «Στο παρελθόν η ανάπτυξη παρέμεινε αόριστη λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στον τομέα των υπηρεσιών».

Οι δείκτης PMI της Γαλλίας για τις υπηρεσίες αυξήθηκε σε υψηλό 8 μηνών τον Απρίλιο, ενώ η ενίσχυση των περιορισμών –λόγω κορωνοϊού- στη Γερμανία μείωσε την ανάκαμψη στον τομέα αυτό, η ο οποία είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, τα γερμανικά εργοστάσια είδαν αύξηση των αποθεμάτων παραγγελιών τους με τον ταχύτερο ρυθμό κατά την τελευταία 10ετία. Οι ελλείψεις πρώτων υλών και η ικανότητα μεταφοράς εμπορευμάτων αύξησαν το κόστος εισροών στο υψηλότερο από το 2011, ενώ οι τιμές παραγωγής έφτασαν το υψηλότερο σε διάστημα 2 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...