Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με νέο γύρο αυστηρών περιοριστικών μέτρων εισέρχεται το Τόκιο, όπως επίσης οι περιοχές της Οζάκα, του Κυότο και του Χυόγκο, καθώς οι αρχές έχουν προβληματιστεί από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το νέο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης θα διαρκέσει, σε πρώτη φάση, από τις 25 Απριλίου έως τις 11 Μαϊου, οπότε θα επανεξεταστούν τα μέτρα. Θα καλύψει δε, μια γεωγραφική περιοχή που συγκεντρώνει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Στο πλαίσιο των μέτρων θα αναστείλουν τη λειτουργία τους όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κέντρα καραόκε, όπως επίσης τα μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Επίσης, θα «κλείσουν» στο κοινό όλα τα αθλητικά γεγονότα.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ωστόσο οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων που βρίσκεται σε τηλεργασία.

Σημειώνεται πως, μέχρι τώρα, οι ιαπωνικές αρχές προτιμούσαν να μειώνουν δραστικά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, παρά να προχωρούν στο κλείσιμο τους. Όμως, αυτή τη φορά η εκτίναξη των κρουσμάτων που έχει πιέσει σημαντικά το σύστημα Υγείας συνάμα με την εμφάνιση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων με τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, οδήγησαν τις αρχές να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας υποχρέωσε ήδη τους διοργανωτές του Σαλονιού Αυτοκινήτου του Τόκιο (Tokyo Motor Show) να αναγκαστούν χθες να ακυρώσουν τη φετινή διοργάνωση, γεγονός που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά για το μεγάλο στοίχημα της χώρας, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Θυμίζουμε πως οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο επρόκειτο να διεξαχθούν το περσινό καλοκαίρι, όμως αναβλήθηκαν αναγκαστικά για το φετινό καλοκαίρι λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για την πανδημία. Η νέα ημερομηνία έναρξης τους είναι στις 23 Ιουλίου 2021.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός πως οι εμβολιασμοί στην Ιαπωνία προχωρούν με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς, κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από την καλά οργανωμένη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια στις ξένες αθλητικές αποστολές αλλά και τον ντόπιο πληθυσμό.

Ενδεικτικά υπολογίζεται πως περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και περίπου 850 χιλιάδες έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ήτοι ποσοστό μικρότερο από το 0,7% του πληθυσμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή