Το επίσημο πρόγραμμα της Ανγκελα Μέρκελ δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα για σήμερα Παρασκευή, 23 Απριλίου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ίδια επέλεξε να περάσει ένα ξέγνοιαστο τριήμερο ξεκούρασης.

Στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας), η καγκελάριος της Γερμανίας παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής της Βουλής η οποία εξετάζει την πολύκροτη υπόθεση της Wirecard. Η παρουσία της εκεί αποτελεί, αναμφίβολα, την κορύφωση της εξεταστικής διαδικασίας και τα μέλη της επιτροπής, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Γερμανία, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δική της εκδοχή και την απάντηση που θα δώσει στις «ενδείξεις» που υπάρχουν ότι γνώριζε, αλλά δεν έκανε τίποτε.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η καγκελάριος παρουσίασε στοιχεία που στηρίζουν τον ισχυρισμό της πως ήταν αμέτοχη στην υπόθεση. «Αυτά που μάθαμε μετά το καλοκαίρι του 2020 δεν ήταν γνωστά το 2018 και το 2019», φέρεται να είπε.

German Chancellor Angela Merkel prepares to testify in front of a parliamentary committee investigating the financial scandal over payment systems provider Wirecard in Berlin, Germany April 23, 2021. John MacDougall/Pool via REUTERS

Η εξέταση της Μέρκελ έρχεται μετά τη χθεσινή 9ωρη κατάθεση του εταίρου της στην κυβέρνηση, του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών. Σημειώνεται ότι ο Όλαφ Σολτς – για τον οποίο οι υποψίες είναι πολύ πιο σοβαρές – αρνήθηκε κάθε πολιτική ευθύνη και «έδειξε» προς την κατεύθυνση της ίδιας της εταιρείας και των ορκωτών λογιστών της EY.

Ωστόσο, αρκετά μέλη της επιτροπής δεν πείστηκαν. «Ο Σολτς φέρει την πολιτική ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά το μέλος της και προερχόμενος από τους Χριστιανοδημοκράτες, Ματίας Χάουερ, για να προσθέσει ότι το υπουργείο Οικονομικών «έχει πιάσει φωτιά».

German Finance Minister Olaf Scholz reacts as he arrives to testify before a parliament committee investigating Wirecard, in Berlin, Germany April 22, 2021. REUTERS/Michele Tantussi/Pool

Η Enron της Γερμανίας

Το σκάνδαλο της Wirecard έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας και έχει συγκριθεί με εκείνο της Enron στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως δε εκτιμούσαν οι Financial Times σε πρόσφατη ανάλυσή τους, «εκθέτει συνολικά την πολιτική τάξη της χώρας», καθώς φαίνεται πως εμπλέκονται παράγοντες και αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε κάνει τα πρώτα της βήματα ως πλατφόρμα συναλλαγών και πληρωμών για ιστότοπους που είχαν σχέση με στοιχήματα και πορνογραφία. Γρήγορα, όμως, η μετοχή της εξελίχθηκε σε μία από τις πιο «καυτές» στον κλάδο της τεχνολογίας και επέκτεινε τη δράση της στην Ασία – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, στην οποία μάλιστα η Μέρκελ «διαφήμισε» την Wirecard στη διάρκεια της επίσκεψής της, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ωστόσο, μετά από αλλεπάλληλες αποκαλύψεις – που είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2019 ή και ακόμη νωρίτερα – η εταιρεία υπέβαλε αίτημα χρεοκοπίας πέρυσι, αφότου επιβεβαιώθηκε μια «τρύπα» της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς της. Παράλληλα, είχε χρέος ύψους 4 δισ. προς τους πιστωτές της, ενώ η συνολική ζημιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 22 δισ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή