Τα πιθανά σενάρια όσον αφορά τις εξελίξεις στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, ανέπτυξε ο επικεφαλής της IRI, ο οποίος μίλησε χθες Πέμπτη στο 110 συνέδριο σελφ σέρβις Food Retail Forum.

Με το ένα ή το άλλο σενάριο, πάντως, φαίνεται ότι η αγορά θα οδηγηθεί σε «διόρθωση» σε σχέση με την περσινή εκτίναξη των πωλήσεων, που απέφερε επιπλέον περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, με την εμφάνιση της πανδημίας. Η IRI προβλέπει υποχώρηση φέτος των πωλήσεων των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων από 2,3% έως 5,4% σε σχέση με το 2020. Με βάση το «χειρότερο», για τα σούπερ μάρκετ σενάριο, δηλαδή της επιστροφής στην κανονικότητα με ανοικτά τα μαγαζιά και την εστίαση τότε η πτώση των πωλήσεων θα διαμορφωθεί στο 5,4%.

Διαμετρικά αντίθετες είναι οι προβλέψεις της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης NielsenIQ, η οποία προβλέπει με βάση τα δύο σενάρια που είχε παρουσιάσει στα τέλη Μαρτίου, ανάπτυξη 2,1% έως 6% με απόκλιση +/-1. Ήδη το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου κινήθηκαν θετικά σε αξία, στο +1,9% με τα FMCGs στο σύνολό τους παρουσιάζουν σχετικά πιο μετριοπαθή τάση, στο +1,2% ενώ τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα σημείωσαν αύξηση +1,5%.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τον Βασίλη Σταύρου Brand President στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ο βαθμός συγκέντρωσης στην Ελλάδα είναι χαμηλός στο 50%-55% και ο αριθμός καταστημάτων ανά 1.000 κατοίκους μεγάλος, πράγμα το οποίο αναπόφευκτα, κατά τον ίδιο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση των επιχειρήσεων του κλάδου μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Παρών σε εξαγορές δήλωσε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Metro ΑΕΒΕ, αναφέροντας «οι εξαγορές είναι ένας τρόπος γρήγορης ανάπτυξης σε ένα τοπίο το οποίο δεν παρέχει πλέον άπειρες ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης, γιατί δεν είναι εύκολο να βρει κανείς σημεία. ‘Αρα, εφόσον το τίμημα μια εξαγοράς είναι λογικό και το δίκτυο είναι βιώσιμο σαφώς και μας ενδιαφέρει».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μασούτης, διευθύνων σύμβουλος της Δ. Μασούτης ΑΕ δήλωσε πως οι εξαγορές είναι ο τρόπος ανάπτυξης της Μασούτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις