Για ένα αεροδρόμιο «στολίδι», που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες με το άνοιγμα του τουρισμού και το εφετινό καλοκαίρι, έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία».

«Η Θεσσαλονίκη έχει το αεροδρόμιο που της αξίζει. Αν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικός πόλος ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, χρειάζεται ένα αεροδρόμιο όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα» είπε, αφού επιθεώρησε τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, προϋπολογισμού 100 εκατ., που ολοκλήρωσε η FraportGreece.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που αποτελούν και τουριστικές πύλες δημοφιλών προορισμών, έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 440 εκατ. ευρώ. Εμβληματικότερο εξ αυτών, το «Μακεδονία», στο οποίο έγινε ολικό λίφτινγκ με την κατασκευή νέου αεροσταθμού και την αναβάθμιση του υφιστάμενου terminal. Οι πύλες αναχώρησης αυξήθηκαν κατά 50% και είναι πλέον 24, ενώ τα check in counters είναι πια 44 (+47%) και τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου 14 (+115%).

Ακόμη, κατασκευάστηκε νέος πυροσβεστικός σταθμός, δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων των αεροσκαφών και δύο πεζογέφυρες για τη σύνδεση του υφιστάμενου με το νέο terminal. Εγκαταστάθηκε σύγχρονο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών, με εννέα καινούριους ιμάντες παράδοσης αποσκευών και τρία καινούρια μηχανήματα X- ray. Επιπλέον, εγκαταστάθηκε σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και έγινε σύνδεση με το δίκτυο της πόλης, ενώ αναδιαμορφώθηκαν οι οδοί πρόσβασης και οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Αναδιαμορφώθηκαν, τέλος, οι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης αεροσκαφών και ανακατασκευάστηκε το σύστημα φώτων προσέγγισης ALS.

«Όσοι έχουμε δει το αεροδρόμιο πριν έρθει η Fraport και όσοι έχουμε δει το αεροδρόμιο σήμερα διαπιστώνουμε μία τεράστια διαφορά τόσο στη λειτουργικότητα την κτιριακή, όσο και στην αισθητική του αεροδρομίου. Και μάλιστα το κάνουμε αυτές τις μέρες, λίγες εβδομάδες πριν η χώρα μας ανοίξει τις πύλες του τουρισμού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διότι μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία το έργο αυτό ολοκληρώθηκε» είπε ο κ. Καραμανλής.

Σχολιάζοντας ακόμη το μοντέλο της παραχώρησης, που υιοθετήθηκε στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ανέφερε ότι αυτό «στην ουσία αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και πραγματικά προσφέρει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την υποδοχή των επισκεπτών, είτε αυτοί είναι ξένοι, είτε είναι Έλληνες. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα αεροδρόμιο πολύ σύγχρονο, ακριβώς την περίοδο πριν ανοίξουμε τον τουρισμό, σε μία πόλη που μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις