Πληθαίνουν οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων και οργανισμών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αν και αναγνωρίζουν τη διόγκωση του ελληνικού χρέους εστιάζουν στο καλό προφίλ του, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ όπως τονίζουν όλοι παράγοντας «κλειδί» για την μεγέθυνση της ελληνική οικονομίας είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Η τελευταία ψήφος εμπιστοσύνης ήρθε από την Citi η οποία σε σημείωμά της κάνει ειδική αναφορά στην ετυμηγορία του οίκου Fitch που έκρινε ως βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Σπεύδει ωστόσο να προσθέσει ότι ελλοχεύουν οι κίνδυνοι από την χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Επίσης, σε έτερη ανάλυση της η Citi δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, απαριθμώντας τους θετικούς παράγοντες που στηρίζουν καλή πορεία τους.

Αναφορικά με την πορεία των ελληνικών ομολόγων, η αμερικανική τράπεζα στέκεται στο γεγονός πως πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης τον τελευταίο μήνα, με φόντο και την επιτάχυνση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Citi αναμένει περαιτέρω εκδόσεις ελληνικών ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του 2021, που θα καλυφθούν με το παραπάνω από την ίδια την ΕΚΤ, δεδομένου πως αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα PEPP

Όσον αφορά τους υποστηρικτικούς παράγοντες, η αμερικανική τράπεζα παραθέτει το «ξεμπλοκάρισμα» του Ταμείου Ανάκαμψης μετά και τη θετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, την προοπτική θετικών αξιολογήσεων, ίσως και αναβαθμίσεων, της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους, αλλά και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η Citi συμμερίζεται την άποψη του οίκου Fitch πως το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αλλά πως η βιωσιμότητα του διασφαλίζεται από έτερους παράγοντες, όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του.

Θυμίζουμε πως η Fitch, στην έκθεση της, είχε σταθεί στον πιθανό αποσταθεροποιητικό παράγοντα από το μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, εξαιτίας των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης που δρομολόγησε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία της κοινωνίας και της αγοράς από τις συνέπειες της πανδημίας. Άποψη που συμμερίζεται και η αμερικανική τράπεζα.

Πάντως, σημαντικός παράγοντας και για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της χώρας μας θα αποδειχτεί και πάλι το Ταμείο Ανάκαμψης και η ροή των σημαντικών κονδυλίων που περιμένει να λάβει η Ελλάδα, ύψους έως και 10% του ΑΕΠ σε επιχορηγήσεις (και με 7% του ΑΕΠ σε δάνεια) μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία