Στο μικρό νησί της Χάλκης ταξίδεψε το Reuters, το νησί που «δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα κοροναϊού και που ο μόνος ήχος που ταράζει το ήρεμο πρωινό τον Απρίλη είναι το λάλημα του κόκορα».

«Σχεδόν όλοι, και οι 250 κάτοικοί του, έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού, αναμένοντας την αναβίωση του τουρισμού και της οικονομίας» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι κάτοικοι σε πολλά μακρινά νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου οι πληθυσμοί είναι ηλικιωμένοι και οι γιατροί σπανίζουν, εμβολιάστηκαν, καθώς η Ελλάδα ξεκινά εμβολιασμούς σε νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Μαΐου» γράφει το Reuters.

«Όλα τα μικρά νησιά περιμένουν τουρίστες», λέει ο 62χρονος ψαράς Αλέκος Σφυρίου ετοιμάζοντας το παραγάδι του και προσθέτει: «θα φάνε το ψάρι που θα πιάσω».

«Η Ελλάδα βλέπει μακριά εμβολιάζοντας τα μικρά νησιά πρώτα, ώστε να τα κάνει απομονωμένους ασφαλείς παραδείσους», δήλωσε στο πρακτορείο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη Χάλκη, με την τέλεια παραθαλάσσια πόλη όπου κυριαρχούν οι παστέλ αποχρώσεις, μια τουριστική περίοδος έξι έως οκτώ μηνών τη βοηθά να περάσει τον σκληρό χειμώνα, δήλωσε ο δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης.

«Ουσιαστικά, είναι το οξυγόνο μας», λέει χαρακτηριστικά.

Παρά τη χειρότερη τουριστική χρονιά, εδώ και δεκαετίες, για την Ελλάδα το 2020, η Χάλκη απόλαυσε μια καλή σεζόν με πολλούς Έλληνες να επιλέγουν να κάνουν αποδράσεις σε μικρά νησιά.

Ωστόσο φέτος, καθώς ο αριθμός των νέων μεταλλάξεων του ιού συνεχίζει να αυξάνεται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι. Οι ντόπιοι φοβούνται ότι χωρίς τουρίστες, τα καφέ και οι ταβέρνες της Χάλκης θα αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης.

«Τώρα αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς»

Ο Γιώργος Φραγκάκης, συνταξιούχος ναυτικός και πατέρας του δημάρχου Χάλκης, είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί μια τόσο δύσκολη περίοδο στα 74 του χρόνια.

«Είμαστε κολλημένοι στο σπίτι… Δεν μπορούσαμε καν να δούμε τα παιδιά γιατί δεν είχαμε εμβολιαστεί», είπε, αναφερόμενος στις εγγονές του που πήρε για μια βόλτα.

«Τώρα αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει…», είπε.

Τον Μάρτιο, μια στρατιωτική μονάδα πήγε για να βοηθήσει στο έργο εμβολιασμού. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι οδηγούνταν με ένα γκολφ-καρτ στους απότομους και στενούς πλακόστρωτους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρο υγείας, το οποίο έχει έναν γιατρό.

«Στην αρχή, υπήρχε δισταγμός», σημειώνει ο νοσοκόμος Νίκος Στογιάννης, «τότε το συζήτησαν μεταξύ τους και είπαν: «Πάμε, ας εμβολιαστούμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες