Το επίμαχο μήνυμα, το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από εταιρεία ταχυμεταφορών, προτρέπει τους χρήστες να εγκαταστήσουν στη συσκευή τους μία εφαρμογή παρακολούθησης της υποτιθέμενες παραγγελίας, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα επιβλαβές λογισμικό, της κατηγορίας των spyware.

Τα όνομα του spyware είναι Flubot και μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της συσκευής συλλέγοντας ευαίσθητα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κατόχου.

Σύμφωνα με τη Vodafone, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποσταλεί ήδη εκατομμύρια μηνύματα προς συνδρομητές όλων των παρόχων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. «Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο κύμα επιθέσεων SMS με το malware Flubot εξελίσσεται πολύ γρήγορα και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα ώστε να σταματήσουμε την εξάπλωσή του», ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής Vodafone.

Για να συμπληρώσει ότι οι καταναλωτές «θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με το συγκεκριμένο είδος malware», να προσέχουν να μην κάνουν κλικ σε οποιοδήποτε σύνδεσμο σε ένα μήνυμα κειμένου. «Η καλύτερη συμβουλή εάν δεν είστε σίγουροι είναι να το αγνοήσετε, να το αναφέρετε και να το διαγράψετε», πρόσθεσε.

Πέρα από τη Vodafone, ανάλογες προειδοποιήσεις εξέδωσαν και άλλα δίκτυα στη Βρετανία, όπως οι EE και Three.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω malware έχει την ικανότητα να στέλνει περισσότερα μηνύματα κειμένου, χρησιμοποιώντας τις επαφές του «μολυσμένου» τηλεφώνου, διευρύνοντας έτσι την εξάπλωσή του.

Αναλυτές της εταιρείας CCS Insight σημειώνουν ότι «η σοβαρότητα τέτοιου είδους επιβλαβών μηνυμάτων τονίζεται από την απόφαση της Vodafone να προειδοποιήσει δημόσια τους καταναλωτές». Σημειώνουν δε, ότι τέτοιου είδους malware «έχει την ικανότητα να μετατραπεί σε επίθεση άρνησης πρόσβασης στα ίδια τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι η εφαρμογή μπορεί να εγκαθίσταται στα smartphones των χρηστών και από εκεί να αναπαράγουν ατελείωτα μηνύματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία