«Η βιοποικιλότητα δεν είναι απλώς μία έννοια. Είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη μας. Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και έτσι, είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία της επιχείρησής σας, της βιομηχανίας σας και ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας»

Με αυτή την εισαγωγή και υπό τον τίτλο «Γιατί οι επιχειρήσεις θα πρέπει να φροντίζουν τη Βιοποικιλότητα» ο ελβετικός ασφαλιστικός κολοσσός Zurich Insurance Group αναφέρεται στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα, αλλά και στους λόγους για τους οποίους είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την Zurich Insurance η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παρέχονται από τα οικοσυστήματα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 125 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως . Παράλληλα, η βιοποικιλότητα μειώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους μέσω της συγκομιδής, της υλοτομίας, του κυνηγιού και της υπεραλίευσης, και παράλληλα τους μολύνουμε από μη επεξεργασμένα απόβλητα και βιομηχανικούς ρύπους έως πετρελαιοκηλίδες και θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά.

Οι γεωργικές και βιομηχανικές πρακτικές προκαλούν αποψίλωση, ρύπανση των υπόγειων υδάτων, απώλεια υγροτόπων και κατάρρευση κοραλλιογενών υφάλων, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 1 εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφής;

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι: «Αλλά όπως μας έδειξε η πανδημία COVID-19, όλη η ζωή είναι συνδεδεμένη, μια διαταραχή σε ένα μέρος του κόσμου θα έχει επιπτώσεις σε ένα άλλο».

Η βιοποικιλότητα είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής για την ανθρωπότητα. Υποστηρίζει το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων · διατηρεί την ποιότητα του αέρα, του γλυκού νερού και των εδαφών. διανέμει γλυκό νερό · ρυθμίζει το κλίμα · παρέχει επικονίαση και έλεγχο παρασίτων · απορροφά τις εκπομπές άνθρακα και μειώνει τις επιπτώσεις των φυσικών κινδύνων.

Για παράδειγμα, περισσότερο από το 75% καλλιεργειών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών αλλά και βασικών commodities όπως ο καφές και το κακάο βασίζονται στην επικονίαση των ζώων.

Η βιοποικιλότητα παρέχει επίσης βασικές πρώτες ύλες και φάρμακα. Εκτιμάται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε καύσιμα ξύλου για να καλύψουν τις βασικές τους ενεργειακές ανάγκες, 4 δισεκατομμύρια άτομα βασίζονται κυρίως σε φυσικά φάρμακα για την υγειονομική περίθαλψή τους και το 70% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για καρκίνο είναι φυσικά ή είναι συνθετικά προϊόντα εμπνευσμένα από τη φύση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2021 κατατάσσει για δεύτερη χρονιά την απώλεια της βιοποικιλότητας στους πέντε πρώτους κινδύνους.

Το συμβαίνει με τις εταιρείες

«Οι εταιρείες εξαρτώνται από τη βιοποικιλότητα. Το επίπεδο εξάρτησης μπορεί να ποικίλει σε διάφορους τομείς, αλλά η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί κρίσιμο κίνδυνο για όλους», εξηγεί ο Peter Giger, επικεφαλής κινδύνου του ομίλου Zurich Insurance Group.

«Η καταστροφή της φύσης θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης των αποθεμάτων ψαριών και τροφίμων, της διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού εμπορευμάτων, των οικονομικών απωλειών από φυσικούς κινδύνους και της απώλειας πιθανών νέων πηγών φαρμάκων και πρώτων υλών», λέει ο Giger. .

Υπάρχουν επίσης έμμεσοι κίνδυνοι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επιχειρήσεις

«Πρέπει να κοιτάξετε τους διασυνδεδεμένους κινδύνους, επειδή ο αντίκτυπός σας μπορεί να είναι πιο εκτεταμένος από ό, τι νομίζετε», λέει η Eugenie Molyneux. «Πάρτε για παράδειγμα έναν κατασκευαστή παπουτσιών. Μπορεί να πιστεύουν ότι η απώλεια βιοποικιλότητας δεν έχει καμία σχέση με αυτούς, αλλά από πού παίρνουν το δέρμα τους; Οι προμηθευτές τους αποψιλώνουν δάση για να εκθρέψουν βοοειδή; Υπήρξε συνεπώς αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα;» διερωτάται.

«Ακριβώς όπως σε μια εταιρεία μπορεί να ασκηθεί μήνυση για ρύπανση του νερού , ίσως δεν είναι ένα ακραίο σενάριο μια παρόμοια δικαστική προσφυγή για την απώλεια βιοποικιλότητας. Αυτό είναι ένα ζήτημα για όλους μας – επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ιδιώτες – και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους », λέει η Molyneux.

Αλλά πώς μπορεί η επιχείρηση να παίξει τον ρόλο της;

Ο Giger λέει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν μετρήσεις για να αξιολογήσουν την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον και τον αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών θερμοκηπίου, της χρήσης νερού, της ρύπανσης των υδάτων και του αέρα, της αλλαγής χρήσης γης και των στερεών αποβλήτων.

«Μόλις καταλάβετε την αξία της φύσης για την επιχείρησή σας, τότε μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα σε ενέργειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της απώλειας βιοποικιλότητας και να αναπροσδιορίσετε την αλυσίδα εφοδιασμού και τις πρακτικές προμήθειας ώστε να προσφέρουν θετικά αποτελέσματα για τη φύση», λέει ο Giger.

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας υποστηρίζοντας άλλες προσπάθειες.

Η Zurich Insurance για παράδειγμα, υποστηρίζει το μη κερδοσκοπικό Instituto Terra για να φυτέψει 1 εκατομμύριο δέντρα στο πλαίσιο του έργου «Δάσος της Ζυρίχης» στο Δάσος της Βραζιλίας.

«Δεν αφορά μόνο την αποφυγή κινδύνου», λέει η Molyneux. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες διαθέσιμες σε εταιρείες που ενεργούν υπεύθυνα για τον αντίκτυπό τους στη βιοποικιλότητα. Πολλοί τώρα επικεντρώνονται στην αειφόρο γεωργία, διαφοροποιούν τη χρήση των συστατικών και των καλλιεργειών τους και ενισχύουν τη διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων».

«Άλλοι αξιοποιούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον για βιολογικά τρόφιμα και ποτά, τον οικοτουρισμό και τις οικολογικές ίνες στις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και μόδας».

Δίδυμες προκλήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας είναι δίδυμες παγκόσμιες προκλήσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να τις εξετάζουν με συντονισμένο τρόπο. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας, ενώ η βιοποικιλότητα μας προσφέρει μερικές από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

«Εάν δεν αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας, τότε η υποβάθμιση και η καταστροφή της βιοποικιλότητας θα συνεχιστεί αμείωτη, γεγονός που θα βλάψει περαιτέρω την ανθρώπινη υγεία, τις οικονομίες και τις κοινωνίες», προειδοποιεί ο Giger. «Αν όμως μάθουμε να διατηρούμε, να αποκαθιστούμε και να χρησιμοποιούμε τη βιοποικιλότητα μας δίκαια και βιώσιμα, τότε θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να έχουμε πρόσβαση σε μια σειρά από υπέροχους φυσικούς πόρους. Όχι μόνο για τώρα, αλλά για πολλές ακόμη γενιές που θα έρθουν»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green