Ψηλά στη λίστα των επενδυτών είναι πλέον τα πράσινα ομόλογα, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος με τους διεθνείς αναλυτές να προβλέπουν ότι το 2021 θα είναι μια εκρηκτική χρονιά για τον κλάδο.

Σε πρόσφατη έκθεσή της της Axa Investment Managers προβλέπει ότι το τρέχον έτος θα είναι μια ακόμα χρονιά ρεκόρ για τα «πράσινα» ή «βιώσιμα» ομόλογα με την αγορά να ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση πολλές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές ρύπων και αρκετές ακόμα θα ακολουθήσουν. Συνολικά 11 χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην έκδοση πράσινων ομολόγων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός των χωρών αυτών θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις φαίνονται διατεθειμένες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους μέσω χρηματοδότησης από τα πράσινα ομόλογα.

Τα ομόλογα αυτά συνδέονται με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης (π.χ με κλιματικούς στόχους, δράσεις χαμηλών ρύπων κ.α) και αποτελούν μια παγκόσμια τάση για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Η πολιτική αυτή είναι ταυτισμένη με την εκστρατεία και τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν περιλάβει στα σχέδια ανάκαμψης από την πανδημία και μέτρα για το περιβάλλον. Εξάλλου, η ίδια η πανδημία ανέδειξε το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του BloombergNEF, το 2020 εκδόθηκαν συνολικά βιώσιμοι τίτλοι χρέους (ομόλογα και δάνεια) ύψους 732,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξημένοι κατά 29% σε σχέση με το 2019.

Οι πράσινες εκδόσεις μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα μιας εταιρείας

Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων συνεχίζουν να εμφανίζουν τα οφέλη τους από την άποψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με το αποτύπωμα άνθρακα να είναι κατά μέσο όρο το ήμισυ του αντίστοιχου συμβατικού ομολόγου.

Σύμφωνα με την Axa, περίπου το 90% των πράσινων ομολόγων στοχεύουν είτε στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είτε στην αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας, γι ‘αυτό γενικά οι αναλυτές της επικεντρώνονται στις εκπομπές άνθρακα .

Μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι εταιρείες που εκδίδουν αξιόπιστα πράσινα ομόλογα θα μειώσουν κατά το ήμισυ το αποτύπωμα άνθρακα

Πράσινα ομόλογα και κοινωνικό όφελος

Ο αντίκτυπος των πράσινων ομολόγων προχωρά ακόμη περισσότερο από το περιβαλλοντικό όφελος. Το εργαλείο χαρτογράφησης των εσωτερικών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) έχει δείξει ότι περίπου το 25% των επενδύσεων σε πράσινα ομόλογα συμβάλλουν σε ένα κοινωνικό όφελος – καλή υγεία, ευεξία, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη .
Για παράδειγμα, η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμβάλει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση της ρύπανσης, υποστηρίζοντας κατά συνέπεια την παγκόσμια υγεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης