Καυτό προμηνύεται το επόμενο τετράμηνο για το Κτηματολόγιο. Συλλογή δηλώσεων, προαναρτήσεις και αναρτήσεις μπαίνουν για άλλη μια φορά στην ατζέντα ιδιοκτήτων και επαγγελματιών, ενώ ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των νέων κλιμακωτών προστίμων.

Ο «ΟΤ» παρουσιάζει όλο το χρονοδιάγραμμα με το τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι επαγγελματίες έως την εφαρμογή των νέων προστίμων, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το καλοκαίρι.

Τον Μάιο ή αρχές Ιουνίου ( με δυο μήνες καθυστέρηση) ξεκινάει η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες που είναι η μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες περιοχές ( με 628.201 προεκτιμώμενα δικαιώματα). Οι άλλες περιοχές είναι το Ρέθυμνο, το Λασίθι, μέρος των Χανίων, μέρος του Ηρακλείου, η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Για το Ρέθυμνο η συλλογή των δηλώσεων αναμένεται μέσα στον Μάιο.

Πού θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης στις Κυκλάδες

Ο σχεδιασμός του Κτηματολογίου προβλέπει να λειτουργήσουν καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης οκτώ Γραφεία Κτηματογράφησης: στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Κέα, στη Μύκονο, στη Σέριφο, στην Πάρο, στη Νάξο και στη Σαντορίνη.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των νησιωτών, θα λειτουργήσουν επίσης και Μονάδες Ενημέρωσης σε μικρότερα νησιά όπως : στην Κύθνο, στη Μήλο, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στη Σχοινούσα, στην Ηρακλειά, στην Ίο, στη Φολέγανδρο, στη Θηρασιά, στην Ανάφη και στην Αντίπαρο. Εδώ, η λειτουργία των Μονάδων Ενημέρωσης προβλέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων.

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες που έχουν μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται η λειτουργία δυο Γραφείων Κτηματογράφησης προκειμένου να μην χρειαστεί να μετακινούνται προς τα νησιά.

Σημειώνεται πως το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ το Γραφείο της Θεσσαλονίκης μόνο κατά την εξάμηνο περίοδο των δηλώσεων.

Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρείς μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για όσους ιδιοκτήτες μένουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως εξηγούν, πηγές από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να περιμένουν την τελευταία στιγμή για να ξεκινούν τη διαδικασία.

Τι μπορούν να κάνουν; Μπορούν, να μαζέψουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά και να τα σκανάρουν. Να συμπληρώσουν τη δήλωση και να είναι έτοιμοι. Να εντοπίσουν την περιουσία τους στο χάρτη και να ζητήσουν τα έγγραφα από τα υποθηκοφυλακεία (διότι με την πανδημία μπορεί να καθυστερήσουν), τα τακτοποιήσουν τυχόν κληρονομικά θέμα και να… φυλάξουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα που θα δηλώσουν.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στις Κυκλάδες

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα Ειδικά Ιδιοκτησιακά Αντικείμενα δεν μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν αντικείμενο εγγραφτούν δικαιωμάτων, όπως τα Ανώγεια (σ.σ.: ακίνητα που επεκτείνονται πάνω από άλλο γεωτεμάχιο με μηδενικό ποσοστό κυριότητας επί του εδάφους), και τα Κατώγεια (σ.σ.: ακίνητα που ο αέρας τους, όλος ή τμήμα, αποτελεί ξένη ιδιοκτησία, δηλαδή ανώγειο, με δικαίωμα 100% επί του εδάφους), τα Ανωγειοκατώγεια, τα διπλά Ανωγειοκατώγεια με ποσοστό 100/100 επί του εδάφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτά αντιμετωπίζονται ως κτήρια επί γεωτεμαχίου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από τα τυπικά έγγραφα για δικαίωμα κυριότητας ή δουλείας, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τοπογραφικό διάγραμμα, όπου αυτά θα αποδίδονται χωρικά, σε διαφορετικό επίπεδο από τα γεωτεμάχια με τα οποία σχετίζονται.

Σημείωση: εάν δεν προσκομιστεί τοπογραφικό διάγραμμα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίζουν στοιχεία, όπως συμβολαιογραφικά έγγραφα, θεάσεις, ονοματεπώνυμα ιδιοκτητών, σκαριφήματα κ.α.
Κι όλα αυτά τα περίπτωση: για το γεωτεμάχιο που βρίσκεται κάτω από το ανώγειο, εφόσον δηλώνεται δικαίωμα κυριότητας, δουλείας κ.α επί ανωγείου. Για τους δρόμους άνωθεν των οποίων υπάρχει καμάρα, εφόσον δηλώνεται δικαίωμα κυριότητας, δουλείας κ.ά επί καμάρας. Για το γεωτεμάχιο εντός του οποίου υπάρχει πηγάδι, δεξαμενή κλπ, εφόσον δηλώνεται δικαίωμα δουλείας κλπ επί πηγαδιού, δεξαμενής. Των εισόδων υποσκάφου καθώς και των γεωτεμαχίων στο υπέδαφος των οποίων υπάρχει υπόσκαφος, εφόσον δηλώνεται δικαίωμα κυριότητας δουλείας επί υπόσκαφου.

Οι προαναρτήσεις και οι αναρτήσεις

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινούν οι προσαρτήσεις σε Καστοριά, Φλώρινα, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Λασίθι, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Μεσσηνία, Ιωάννινα, Πιερία, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη, Θάσο και Χαλκιδική.

Σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις, σήμερα Μ. Δευτέρα ξεκινά η ανάρτηση σε Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το Μάιο αρχίζει η ανάρτηση σε Λαμία και Λιβαδειά.

Τα νέα πρόστιμα και πώς θα διαμορφώνονται

Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού (COVID -19) έχει προς το παρόν παγώσει τα πρόστιμα του Κτηματολογίου, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το καλοκαίρι, ενώ θα είναι κλιμακωτά.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να είναι το αν θα εισπραχθούν ή όχι τα παλαιοτέρα τέλη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηματολογίου καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης ( κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος /21 Δεκεμβρίου 2020), το σταθερό τέλος (35 ευρώ ανά δικαίωμα) των παλιών προγραμμάτων (1998-1999) όσο και το αναλογικό (1 τοις χιλίοις μείον 20.000 ευρώ) για τα νεωτέρα προγράμματα ( 2008) θα εισπραχτούν κανονικά.

Το πάγωμα των προστίμων σημαίνει στην πράξη μια άτυπη παράταση στη συλλογή δηλώσεων. Συνεπώς οι ιδιοκτήτες (αλλά και το Δημόσιο) έχουν στην πράξη ένα –τουλάχιστον- τετράμηνο για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Όπως προαναφέρθηκε, τα νέα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίζονται με βάση την αξία κάθε ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει σημειωθεί πως βάση υπολογισμού του προστίμου αποτελεί η αξία του ακινήτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που δηλώνεται.

Διευκρινίζεται πως η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ. Ένα παράδειγμα: αν το πρόστιμο είναι 5% επί της βάσης υπολογισμού (300 ευρώ), τότε, θα είναι 15 ευρώ. Για το θέμα των προστίμων αναμένεται να υπάρξει εξειδίκευση με νέα υπουργική απόφαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα