Ο χρόνος αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P από «ΒΒ-» σε «ΒΒ», αναβαθμίζοντας παράλληλα από «σταθερές» σε «θετικές» και τις προοπτικές (outlook), είναι εκπληκτικός, δεδομένου του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας σχετικά με την ανάκαμψη, ανέφερε σήμερα σε σχόλιο της ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup. Η αμερικανική τράπεζα μάλιστα αναμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις, δεδομένης της χαμηλής βαθμολογίας που έχει ακόμη η Ελλάδα, αλλά και των βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών απόρροια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ( EU NextGenEU).

Από την πλευρά του, το τμήμα ερευνών της HellasFin, χαρακτήρισε την έκπληξη την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από την Standard & Poor’s, καθώς σύμφωνα με τον οίκο η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αρκετές δημοσιονομικές εφεδρείες και η οικονομία της χώρας αναμένεται να δεχτεί πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι προοπτικές της χώρας είναι ισχυρές λόγω των υψηλότερων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ρυθμούς ανάπτυξης. Οι σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική εξυγίανση θα ενισχύσουν την πτωτική τάση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η δρομολογηθείσα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και το εξαιρετικά ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου ελληνικού χρέους (σταθερά επιτόκια, μέση λήξη 20 χρόνια και κατά 80% κατοχή του από τον Επίσημο Τομέα), συνέτειναν σημαντικά στην αναβάθμιση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο όλων των χωρών των αξιολογημένων με ΒΒ.

Η στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (40 δις) και του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (32 δις), μπορούν να απογειώσουν την ελληνική οικονομία.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας εντός του 2021 εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα προπανδημικά επίπεδα το 2024-2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία