Η πολυετής προσπάθεια του Βλάντιμιρ Πούτιν να μειώσει την έκθεση της Ρωσίας στο αμερικανικό δολάριο άγγιξε ένα σημαντικό ορόσημο καθώς το μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών σε αξία δολαρίου έπεσε κάτω από το 50% για πρώτη φορά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Κίνα, καθώς περισσότερα από τα δύο-τρίτα των διμερών συναλλαγών έγιναν σε ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Το μερίδιο του ενιαίου νομίσματος στις συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 36%.

Πολλαπλοί γύροι κυρώσεων και η μόνιμη απειλή περισσότερο κυρώσεων ανάγκασε τη Ρωσία να αναζητήσει τρόπους ώστε να απομονώσει την οικονομία της από την παρέμβαση των ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα, παράλληλα, μείωσε το μερίδιό της σε αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγματικών αποθεμάτων, αντικαθιστώντας τα με χρυσό και ευρώ.

Η μείωση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα σε δολάρια, επιταχύνθηκε το 2019 όταν ο πετρελαϊκός γίγας Rosneft μετέτρεψε τα συμβόλαια εξαγωγής αργού πετρελαίου σε ευρώ. Ενώ το μερίδιο του ενιαίου νομίσματος στις συναλλαγές με την Κίνα υποχώρησε στο α’ εξάμηνο του 2020, η εικόνα άλλαξε εντυπωσιακά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία αυτόν τον μήνα, περιλαμβανομένων περιορισμών στην αγορά νέων εκδόσεων κρατικού χρέους των ΗΠΑ, σε απάντηση για τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση κατά της SolarWinds Corp και περί παρέμβασης της Μόσχας στις περυσινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάϊντεν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κλιμακώσει αυτές τις κυρώσεις εάν το Κρεμλίνο δεν καταφέρει να ελέγξει τις κυβερνοεπιθέσεις και τις προσπάθειες παρέμβασης στις πολιτικές διαδικασίες των ΗΠΑ. Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να μειώσει τη χρήση του δολαρίου στο ελάχιστο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή της από «αυτές τις τοξικές πηγές μόνιμης επιθετικής δράσης,» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή