Την πρώτη μείωση πληθυσμού από το 1949 καταγράφει η Κίνα, παρά τη χαλάρωση των αυστηρών κανόνων που ίσχυαν για τον οικογενειακό προγραμματισμό σε μια προσπάθεια των αρχών να ανακόψουν την πτωτική τάση στους δείκτες γεννήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν αναφορικά με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημογραφικής έρευνας, ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας έπεσε κάτω από τα 1,4 δισ. σε αντίθεση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει το 2019 για αύξηση πάνω από το όριο των 1,4 δισ.

Σύμφωνα με αναλυτές η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η Ινδία, που αριθμεί ήδη 1,38 δισ. κατοίκους, είναι σε τροχιά να ξεπεράσει την Κίνα, κάτι που δημιουργεί μια αλυσίδα επιπτώσεων που επηρεάζει την παραγωγή, την κατανάλωση, το σύστημα υγείας, ήτοι την κοινωνία και την οικονομία συνολικά.

«Ο ρυθμός και το μέγεθος της δημογραφικής κρίσης της Κίνας είναι ταχύτερος και μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχαμε φανταστεί. Και αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις», σχολίασε, μιλώντας στους «Financial Times» για το θέμα, ο Χουάνγκ Γουενζένγκ του ινστιτούτου «Center for China and Globalization».

Θυμίζουμε πως η κινεζική κυβέρνηση χαλάρωσε το 2015 τους αυστηρούς κανόνες οικογενειακού προγραμματισμού που είχε επιβάλει επί χρόνια, επιτρέποντας έτσι στα ζευγάρια να μπορούν να γεννήσουν δύο παιδιά και όχι μόνο ένα, που ήταν το μέχρι τότε όριο. Όμως, φαίνεται πως η αλλαγή των μέτρων δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πραγματικά, αν και την επόμενη χρονιά, ήτοι το 2016, ο αριθμός των γεννήσεων αυξήθηκε, στη συνέχεια τα επόμενα τρία χρόνια μειώθηκε.

Οι αρχές έχουν ρίξει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στην εισαγωγή του δυτικού τρόπου ζωής, την επιλογή περισσότερων γυναικών να κάνουν καριέρα, αλλά και το υψηλό κόστος της ανάθρεψης των παιδιών.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, το γεγονός πως τα στοιχεία της νέας δημογραφικής έρευνας είναι αρνητικά είναι πιθανότατα και ο λόγος που η έκθεση έχει αργήσει να δημοσιοποιηθεί επισήμως. Συγκεκριμένα, επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται πως κωλυσιεργούν… μελετώντας τα στοιχεία και την αντίδραση τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή