«Έργο εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε την ανάρτηση δασικών χαρτών, κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος έφτασε στο νησί συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ο κ. Αμυράς επισκέπτεται την Κέρκυρα μετά το Μεγανήσι και την Λευκάδα καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι επιλογή η συζήτηση των προβλημάτων στο πεδίο. Είχε διαδοχικές συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορουν στους δασικούς χάρτες με βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και φορείς.

«Καλούμαστε ο καθένας από τη θεσμική του θέση, να διασφαλίσει το περιβάλλον και να μείνει για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε και πρόσθεσε πως μέρος της προσπάθειας είναι και οι δασικοί χάρτες, ως μια μεταρρύθμιση, ένα εργαλείο, το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. «Με μεγάλη λύπη λέω, πως δυστυχώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δασικούς χάρτες, δασολόγιο, κτηματολόγιο. Άρα, είναι μεγάλη η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως έργο εθνικής σημασίας και είπε πως «είμαστε υπερήφανοι που, για πρώτη φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 100% της ελληνικής επικρατείας».

Ωστόσο, ο κ. Αμυράς αναγνώρισε ότι υπάρχουν ιδιόμορφα ζητήματα σε κάποιες περιοχές του Ιονίου και διαβεβαίωσε πως θα επιλυθούν νομοθετικά και οριζόντια. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «το ένα ζήτημα είναι το ιδιοκτησιακό. Εκεί όπου δεν υπάρχει τεκμήριο της κυριότητας της γης υπέρ του δημοσίου, οι πολίτες έτρεχαν στα δικαστήρια για το δίκιο τους. Αυτό αλλάζει, το δόγμα αλλάζει. Αυτή είναι η μία νομοθετική ρύθμιση που θα κάνουμε».

Προσέθεσε ότι «οι δασωθέντες αγροί, χωράφια που καλλιεργούνταν και εγκαταλείφτηκαν πριν δεκαετίες, τώρα εμφανίζονται πως εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία. Ήδη στο υπουργείο βγάλαμε από την εξίσωση, μέσα από την θεσμική διαδικασία τους ασπαλάρθους. Αυτό άλλαξε και έτσι απελευθερώνονται ιδιοκτησίες».

Κατέληξε ότι το τρίτο ζήτημα, «που καλούμαστε νομοθετικά να αντιμετωπίσουμε», είναι οι εκχερσωμένες πρώην δασικές εκτάσεις.

«Το δόγμα αλλάζει» τόνισε ο κ. Αμυράς, διευκρινίζοντας πως «δεν θα τρέχει ο πολίτης να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας Η δημόσια διοίκηση θα κάνει αυτές τις απαραίτητες ενδογενώς ενέργειες, ώστε να έχουμε ακριβείς δασικούς χάρτες, που και το δάσος θα προστατεύουν, και δεν θα θίγουν την ιδιοκτησία και τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών».

Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, υποδέχτηκε τον υφυπουργό στο γραφείο της και του εξέφρασε την ικανοποίησή της, σε μια εποχή κατά την οποία, όπως τόνισε, «η φύση, το περιβάλλον αναδεικνύονται, αλλά βεβαίως μονοπωλεί το θέμα των δασικών χαρτών, ζήτημα που θέλει ενημέρωση και επικοινωνία».

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος θα μεταβεί στα Διαπόντια Νησιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green