Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Κομισιόν εξετάζει εάν η Apple, με τις πολιτικές χρήσης του App Store, παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ανταγωνισμού, σε συνέχεια αρχικής καταγγελίας του Spotify, από το 2019, εναντίον της πρακτικής της Apple να κρατά 30% των συνδρομών.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε ανοίξει πέρυσι δύο υποθέσεις εναντίον της Apple, για μονοπωλιακές πρακτικές, μία για το App Store και άλλη μία για την εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών Apple Pay. Ενδέχεται το δημοσίευμα των FT να σχετίζεται με τις επερχόμενες ποινές για την υπόθεση του App Store, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες θα είναι αυτές.

Το Spotify είχε κατηγορήσει την Apple ότι χρησιμοποιεί το App Store για να «πνίξει την καινοτομία» και για να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών, προς όφελος της δικής της μουσικής υπηρεσίας, του Apple Music. Ανάλογη καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υποβάλει πέρυσι και η Rakuten (ιαπωνική εταιρεία, μητρική πλέον της εφαρμογής Viber μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων), κατηγορώντας την Apple για μονοπωλιακές πρακτικές αφού αφαιρεί προμήθεια 30% για κάθε e-book που πωλείται μέσω του App Store, ενώ παράλληλα προωθεί τη δική της υπηρεσία Apple Books.

Γνωστή και σαν «Apple tax» η προμήθεια του 30% έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών ακόμη εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες streaming περιεχομένου όπως το Netflix. Η Apple από την πλευρά της υπεραμύνεται των πρακτικών της, θεωρώντας ότι τα συγκεκριμένα έσοδα «συμβάλλουν στα κόστη συντήρησης του App Store, ενδυναμώνουν το περιεχόμενο, την ιδιωτικότητα και γενικότερα τον τομέα της ασφάλειας».

Κατά της Apple έχει κινηθεί και η εταιρεία Epic, δημιουργός του δημοφιλούς video game Fortnite. Η δημόσια κριτική της Epic έγκειται στις πρακτικές διαμοιρασμού και πληρωμών που ακολουθεί η Apple, με αποτέλεσμα η Epic να προσπαθήσει να παρακάμψει την χρέωση 30% της Apple στις αγορές εντός εφαρμογής στο Fortnite. Η Apple αντέδρασε αφαιρώντας το παιχνίδι από την πλατφόρμα της και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη.

Σε αυτό το πλαίσιο εναντίον της, η Apple έχει προχωρήσει σε αλλαγές των πρακτικών της ώστε να συμβαδίζει πλέον τόσο με τους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών όσο και για να ελαφρύνει την πίεση που δέχεται από τους δημιουργούς εφαρμογών και περιεχομένου. Ενδεικτικό ότι η Apple επιτρέπει πλέον σε ορισμένες εφαρμογές video streaming να παρακάμπτουν την προμήθεια του App Store, ενώ έχει μειωθεί στο 15% και η προμήθεια που αφορά περιεχόμενο δημιουργών που έχουν έσοδα λιγότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια ανά έτος.

Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times, η Κομισιόν φαίνεται να πιστεύει πως μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα ακόμα από την πλευρά της αμερικανικής εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία