Μετά από άνοδο 1,51% τη Δευτέρα και πτώση κατά 1,06% την Τρίτη, οι συναλλασσόμενοι στην αθηναϊκή αγορά δεν έχουν υψηλά ποσοστά βεβαιότητας για τη δυναμική της σημερινής συνεδρίασης.

Η τεχνική ανάλυση ωστόσο ειδοποιεί όσους τη σέβονται και τη χρησιμοποιούν πως μετά την πανηγυρική εκτίναξη πάνω από αξεπέραστες – για καιρό – αντιστάσεις των βασικών δεικτών, υπήρξε με τη χθεσινή πτώση επιστροφή σε τεχνικά κρίσιμη περιοχή.

Χθες, η επιχείρηση συντήρησης της επενδυτικής αισιοδοξίας έλαβε άσχημη τροπή μετά τις 11:40. Ως τότε, οι ισχυροί της αγοράς είχαν εκπέμψει για δεύτερη μέρα στη σειρά την απόφασή τους να μην περάσει ο ΓΔ κάτω από τις 910 μονάδες, με τον εξής τρόπο: Έδωσαν στην προσυνεδρίαση μια ώθηση της τάξης της μίας μονάδας στο άνοιγμα και άφησαν την αγορά να αντιδράσει. Το αποτέλεσμα ήταν στα έξι πρώτα λεπτά να εμφανιστεί η τιμή των 910,84 μονάδων και στις 10:52 ο ΓΔ να χτυπάει στις 918,95 για να επιστρέψει κατόπιν σε αρνητικό πεδίο στις 11:44. Με τους δείκτες στην Ευρώπη να κινούνται λίγο πάνω και λίγο κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας και τον τζίρο να αναπτύσσεται σταθερά μεν με χαμηλούς δε ρυθμούς συναλλαγών, η υπέρβαση των υψηλών της Δευτέρα φαινόταν δύσκολος στόχος. Μια συσσώρευση ωστόσο μετά το +1,5% δεν θα ήταν και η χειρότερη εξέλιξη.

Αντί αυτού, στο δεύτερο κύρια μέρος της διαπραγμάτευσης, οι πιέσεις δυνάμωσαν όταν ο μέσος όρος υποχώρησε χαμηλότερα από τις 910 μονάδες. Η κατάληξη έφερε μια σοβαρή πτωτική μεταβολή που λειτούργησε αποφασιστικά στην επιδείνωση της στατιστικής εικόνα των επιμέρους τίτλων και ειδικά των τραπεζικών μετοχών.   Η ευκολία με την οποία άλλαξε η διάθεση των συναλλασσόμενων δεν είναι δυνατό να αποδοθεί αποκλειστικά στην ύπαρξη επενδυτών που αθλούνται στις intraday κινήσεις. Το δυσάρεστο είναι ότι η εικόνα των μεταβολών των μετοχών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν ήταν καλύτερη από την εικόνα των blue chip. Η αισιοδοξία θα επανέλθει, αν σήμερα δεν περάσει η αγορά χαμηλότερα από τις από τις 900 μονάδες. Για αυτό η σύνοδος τη μέρα της Fed, που θα την αναμένουν άπαντες έξω και εδώ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ήδη σήμερα η επενδυτική βιομηχανία αντιλαμβάνεται την επίδραση της αναμονής του χρησμού της Fed μέσω της συνέντευξης Τύπου. Ο όρος «χρησμός» δικαιολογείται από τη συνήθεια των επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να δίνουν εμμέσως τις πιθανές αλλαγές στις κατευθύνσεις για τη μελλοντική τους νομισματική πολιτική, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Το δολάριο αναμένεται να πορευτεί ανάλογα με τις αντιδράσεις από τη δήλωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και από την ομιλία του Τζο Μπάιντεν.

Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη των ΗΠΑ και της Ευρώπης εμφάνισαν χθες στο κλείσιμο οριακές μεταβολές κυρίως πτωτικές. Άρα η επίδρασή τους στην ελληνική αγορά ως προς την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο θα είναι αντίστοιχα οριακή.

Σχόλια αναλυτών

Leon Depolas Sec. : «Απαιτείται άμεση καταγραφή υψηλότερων επιπέδων, ώστε να διασφαλιστεί η περιοχή των 900 – 890 μονάδων. Εκτιμούμε ότι η κλίση της ανόδου θα μετριαστεί στο εξής, με απότομες αλλά και ελεγχόμενες διορθώσεις τιμών. Το διεθνές κλίμα παραμένει υποστηρικτικό εν μέσω αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, όπου τα ¾ των Εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει μεγέθη καλύτερα των εκτιμήσεων».

Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ : «Η νηοπομπή των θετικών καταλυτών είχε τα ευεργετικά της αποτελέσματα, ακυρώνοντας το κυοφορούμενο πλαγιοκαθοδικό σενάριο και επαναφέροντας, με συνοπτικές διαδικασίες, τον ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, χωρίς μάλιστα να υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση. Με το βλέμμα στην ολοκλήρωση των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2020, η εκδήλωση αυξημένης μεταβλητότητας είναι το πιθανότερο βραχυπρόθεσμο σενάριο, σε σχέση με την κίνηση του ΓΔ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες