Η οικογένεια που ελέγχει τον κολοσσό υψηλής τεχνολογίας Samsung θα πληρώσει έναν από τους μεγαλύτερους φόρους κληρονομίας στην ιστορία, αφού το ποσό θα ξεπεράσει ούτε λίγο ούτε πολύ ακόμη και τα 10 δισ. δολάρια.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα γίνουν με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στα πλαίσια του σχετικού διακανονισμού μάλιστα, η οικογένεια θα δωρίσει σε φορείς μεγάλο μέρος αντικειμένων τέχνης όπως πίνακες του Πικάσο και το Μονέ, αλλά και θα κάνει μεγάλες δωρεές σε κρατικές υποδομές υγείας και φροντίδας παιδιών και ενηλίκων.

Ο φόρος κληρονομίας πρέπει να αποδοθεί μετά το θάνατο του προέδρου της Samsung Λι Κουν Χι τον περασμένο Οκτώβριο -και στην Κορέα το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50% όντας από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Η σύζυγος του Λι Κουν Χι και τα τρία του παιδιά τώρα θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις για να καταβληθεί το ποσό σε ορίζοντα πενταετίας όπως ορίζει και η σχετική νομοθεσία.

Ο συνολικός «λογαριασμός» για την οικογένεια ανέρχεται σε 12 τρις κορεατικά γουόν, ή σε 10,8 δις δολάρια και είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταβληθεί ποτέ στη Νότια Κορέα για φόρο κληρονομίας. Η οικογένεια σχεδιάζει να καταβάλλει το ποσό σε έξι δόσεις.

Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για την οικογένεια και την εταιρεία η οποία τα προηγούμενα χρόνια ενεπλάκη σε αρκετά σκάνδαλα κάνοντας πολλούς στη χώρα να ζητήσουν να αλλάξει το καθεστώς της οικογενειοκρατίας σε αυτή -φαινόμενο πάντως πολύ συνηθισμένο σε κορεατικές επιχειρήσεις.

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος στη Νότιο Κορέα με δεκάδες μεγάλες και μικρότερες θυγατρικές. Μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 78 ετών ο Λι Κουν Χι ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κορέα, για 12 μάλιστα συναπτά έτη, με προσωπική περιουσία άνω των 20 δις δολ.

Ο 52χρονος γιος του Λι Γιάε Γιόνγκ ήταν ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κορέα και ηγήθηκε της Samsung από το Μάιο του 2014 όταν ο πατέρας του είχε αποχωρήσει από το προσκήνιο μετά από καρδιακή προσβολή.

Η υπόθεση δωροδοκίας

Από τον Ιανουάριο ο Λι Γιάε Γιόνγκ βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή 30 μηνών μετά την επανεκδίκαση υπόθεσης του 2017, όταν κατηγορήθηκε ότι είχε δωροδοκήσει την πρώην πρόεδρο της Κορέας Παρκ Γκέουν Χάι. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας έχουν προσφύγει στο σημερινό πρόεδρο της Κορέας Μουν Γιάε Ιν για τη χορήγηση αμνηστίας, με τις προσπάθειες αυτές να εκκρεμούν ακόμη.

Ο πατέρας του Λι Γιάε Γιόνγκ, ο Λι Κουν Χι ήταν εκείνος που έκανε τη Samsung εταιρεία κολοσσό στον κλάδο των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, των ημιαγωγών και των τηλεοράσεων.

Η «θητεία» του βέβαια δεν ήταν χωρίς περιπέτειες καθώς ο ίδιος και η αυτοκρατορία που έχτισε κατηγορήθηκαν για εκμετάλλευση της μεγάλης οικονομικής επιρροής, για αδιαφανή διακυβέρνηση και για αμφισβητούμενες μεταφορές του οικογενειακού πλούτου, όπως είχε αναφέρει το Reuters.

Ο Λι ήταν ο τρίτος γιος του Λι Μιούνγκ Τσουλ που ίδρυσε τη Samsung το 1938. Άρχισε να εργάζεται για την εταιρεία το 1968 και ανέλαβε τη θέση του προέδρου το 1987 μετά το θάνατο του πατέρα του.

Εκείνη την εποχή η εταιρεία κατασκεύαζε πιο φθηνά καταναλωτικά προϊόντα αλλά ο ίδιος προχώρησε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για να την κάνει κολοσσό. «Ας αλλάξουμε τα πάντα εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά μας», είχε πει το 1993 στους εργαζόμενούς του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή