Τον Απρίλιο 2021, το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο βελτιώθηκε περαιτέρω με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 9,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2021.

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η σημαντική αύξηση του ΔΟΣ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, προήλθε κυρίως από ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και δευτερευόντως από άνοδο του οικονομικού κλίματος στο λιανικό εμπόριο, στη μεταποίηση και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Στις υπηρεσίες το κλίμα ενισχύθηκε σημαντικά λόγω βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών· ωστόσο, η αβεβαιότητα σημείωσε μεγάλη αύξηση τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον κλάδο παραμένει εύθραυστη.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα καλυτέρευσε κυρίως λόγω πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Στη μεταποίηση το κλίμα βελτιώθηκε ως αποτέλεσμα λιγότερο αρνητικών αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου
τριμήνου.

Το κλίμα στις κατασκευές υποχώρησε οριακά, αφού οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες για τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο.
Τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενδυναμώθηκε περαιτέρω.

Οι καταναλωτές αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της Κύπρου και εμφανίστηκαν λιγότερο επιφυλακτικοί σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή