Ο στόχος για μηδενικούς ρύπους από όλο και περισσότερες κυβερνήσεις αναμένεται να αυξήσει τους πιστωτικούς κινδύνους για επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι επιχειρήσεις έντασης άνθρακα αναμένεται να παρουσιάσουν αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους για τους δανειστές, οδηγώντας σε μειωμένη διαθεσιμότητα και αυξημένο κόστος κεφαλαίου για έργα και δραστηριότητες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια.

Ο οίκος αξιολόγησης περιλαμβάνει την προειδοποίηση αυτή σε νέα έκθεση στην οποία περιγράφει λεπτομερώς πώς “η πρόσφατη εξάπλωση καθαρών μηδενικών στόχων μεταξύ κυβερνήσεων και χρηματοπιστωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής” – αναμένεται να οδηγήσει σε πιστωτική συμπίεση για τις βιομηχανίες με υψηλή ένταση άνθρακα.

«Αναμένουμε ότι θα αυξηθεί η πίεση στους μεγάλους παραγωγούς και χρήστες υδρογονανθράκων να προσαρμόσουν τις επιχειρηματικές στρατηγικές τους», γράφει ο James Leaton, αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος θα είναι πιο σημαντικός από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Στο έγγραφο της Moody’s γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες συγκλίνουν στους στόχους για μηδενικούς ρύπους, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλους να υπογράφουν μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχου. Και η τάση αυτή αναμένεται να επιτυχανθεί την επόμενη δεκαετία.

Σημειώνει επίσης πώς την ίδια ώρα τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου προωθουν επίσης τους στόχους για μηδενικούς ρύπους με πρωτοβουλίες μεταξύ βιομηχανιών, οι οποίες, «εάν ακολουθηθούν, θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στις πρακτικές επενδύσεων χαρτοφυλακίου και δανεισμού έως το τέλος της δεκαετίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green