Μετά και την τελευταία αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s η ελληνική οικονομία φλερτάρει με την επιστροφή της στο διεθνές επενδυτικό πρωτάθλημα και το τελευταίο δίμηνο φαίνεται να κερδίζει το σερί των δύσκολων τεστ των αγορών, συλλέγοντας βαθμούς και από τα εκτός έδρας παιχνίδια, δηλαδή δανειζόμενη με αρκετά χαμηλά επιτόκια κατά τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, αλλά και στα εντός έδρας, με τη ψήφο των επενδυτών σε ελληνικές εταιρείες και μετοχές.

Πριν η υγειονομική κρίση χτυπήσει την Ελλάδα και τον πλανήτη η ελληνική οικονομία είχε μπει στο παιχνίδι για αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να ανέβει το σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας και στην κατηγορία της Α’ Εθνικής. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έκανε την έκπληξη προχωρώντας σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα – σε «ΒΒ» από «BB-» – με θετικές προοπτικές, δίνοντας έτσι το εισιτήριο για ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Η Ελλάδα μπαίνει πλέον στο δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την οποία απέχει κατά δύο σκαλοπάτια, όταν η πιστοληπτική ικανότητα είχε κάνει βουτιά στην κατηγορία «σκουπίδια» από το 2010.

Μετά την κατάρρευση της οικονομίας το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης, από το δεύτερο μισό του 2021 η Ελλάδα αρχίζει να διανύει ένα 12μηνο υψηλών προσδοκιών και βλέπει πιο κοντά την έξοδο από την κατηγορία «σκουπίδια», η οποία μπορεί να συμβεί και το 2022, ενώ το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση έχει βάλει το στοίχημα για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Για το πότε, λοιπόν, θα κάνει η Ελλάδα την μεγάλη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί και το 2022, καθώς οι αξιολογήσεις που θα προηγηθούν μέχρι το τέλος του έτους ενδεχομένως να έχουν στρώσει το έδαφος για τις αναβαθμίσεις των οίκων. Στον απόηχο, έτσι, της αναβάθμισης της περασμένης εβδομάδας οι αναλυτές βλέπουν θετικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεικτική η έκθεση της Citigroup που βλέπει την επενδυτική βαθμίδα ακόμα και εντός του 2022.

Διεθνείς επενδυτές και αναλυτές συμφωνούν σε ένα βασικό ζήτημα το οποίο είναι ο παράγοντας των πόρων το Ταμείου Ανάκαμψης και ο ρυθμός αξιοποίησης των δισεκατομμυρίων ευρώ που εισρεύσουν στην χώρα ειδικά το 2022-2023. Η πολιτική σταθερότητα επίσης αποτελεί κλειδί καθότι δεν φαίνεται να διαταράσσεται. Αν και υπάρχει ανησυχία για το ζήτημα των κόκκινων δανείων εκτιμάται ως θετικό ότι γίνονται κινήσεις μείωσης από τις τράπεζες, ενώ επισημαίνεται πως υπάρχει σχέδιο για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στη δημόσια διοίκηση, φορολογικό σύστημα με βασική κατεύθυνση τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι αναλυτές προσβλέπουν πως οι οικονομικές επιδόσεις φέτος θα τροφοδοτηθούν κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ εκτιμάται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2024-2025. Η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να βελτιωθεί, όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει λιγότερο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον από τους ανταγωνιστές της. Ωστόσο, η κυβέρνηση μειώνει τη γραφειοκρατία και προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από τους οίκους γίνεται αναφορά για την μείωση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες και φυσικά πως το κλειδί είναι η πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Αναφέρουν ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.λ.π, θα στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εγχώρια ζήτηση, όπως επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με στοχευμένα φορολογικά μέτρα καθώς και τη θωράκιση των βιώσιμων επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέχρι να επιταχυνθεί η ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία