Συνεχίζουν την… «τρελή» ανοδική πορεία τους οι τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές των commodities, επηρεασμένες από τις θετικές προοπτικές που δημιουργούν τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για αναπτυξιακά έργα και την προοπτική ανάρρωσης των οικονομιών από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του χαλκού, η τιμή του οποίου προχθές σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία και συνεχίζει σταθερά ανοδικά κοντά σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Σήμερα στην αγορά του London Metal Exchange κατέγραψε νέο άλμα ύψους 2,2% στα 9.965 δολάρια ανά μετρικό τόνο, που είναι η υψηλότερη τιμή του από το Μάρτιο του 2011 και είναι προ των πυλών να «σπάσει» το ιστορικό υψηλό των 10.190 δολαρίων.

Την ίδια ώρα σε υψηλό τριετίας κινείται το αλουμίνιο, με τις τιμές του χάλυβα να ανεβαίνουν γοργά στις αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει στις αγορές και το σιδηρομετάλλευμα.

Οι τιμές των μετάλλων που θεωρούνται βαρόμετρο για τη βιομηχανική δραστηριότητα έχουν πάρει την ανιούσα λόγω των μεγάλων πακέτων στήριξης στις μεγάλες οικονομίες και δη, στις ΗΠΑ, όπου ο κύριος Μπάιντεν έχει δρομολογήσει στοχευμένο πακέτο για την ανάπτυξη νέων υποδομών. Επίσης, παρά την κάμψη της εγχώριας ζήτησης στη Κίνα δεν διαφαίνεται υποχώρηση της οικοδομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς ο ασιατικός γίγαντας όχι μόνο έχει καλύψει το έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι πριν την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές