Την πρόταση Μπάιντεν για τη θέσπιση παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροαποφυγής, στηρίζει με ψήφισμα του, στο πλαίσιο συζήτησης για τους διεθνείς δημοσιονομικούς κανόνες, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης των εταιριών σε διεθνές επίπεδο» σχολιάζεται στην ανακοίνωση, με τους ευρωβουλευτές να χαιρετίζοντας την πρόταση για μίνιμουμ συντελεστή 21% στα κέρδη των πολυεθνικών.

Σημειωτέον δε, πως το κείμενο υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία ανάμεσα στις μεγάλες ευρωομάδες του Σώματος λαμβάνοντας 549 ψήφους υπέρ, έναντι 70 κατά και 75 αποχές.

Η πρόταση Μπάιντεν που ανέλαβε να προωθήσει η νέα υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σε επίπεδο G20 και έτερων φόρουμ έχει βρει αρκετή ανταπόκριση, αν και αυτό δεν σημαίνει πως πρακτικά μπορεί να δρομολογηθεί εύκολα.

Στο πλαίσιο του ΟΑΣΑ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή ενός διεθνούς ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές, της τάξεως του 12,5% προκειμένου να δοθεί τέλος σε πρακτικές φοροαποφυγής σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών είναι οι τεχνολογικές εταιρείες και οι ιντερνετικές που έχουν αποδειχτεί… ικανότερες στο να εκμεταλλεύονται φορολογικά… παραθυράκια στις διάφορες χώρες που δραστηριοποιούνται.

Οι Ευρωβουλευτές από την πλευρά τους υποστήριξαν πως αν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΑΣΑ αποτύχουν, τότε θα πρέπει «να προχωρήσει μόνη της» για την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Μάλιστα στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και η συζήτηση για τον περίφημο φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, που οι Γάλλοι έχουν ήδη προχωρήσει και συζητούν επίσης να υιοθετήσουν και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. .

Δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη σε συνάντηση τους, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρύνο Λεμέρ, μαζί με τον Γερμανό ομόλογο του, Όλαφ Σολτς τάχθηκαν υπέρ της αμερικανικής πρότασης για τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή