Νέα πενταμερή συνάντηση ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του με το τέλος της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά δεν παρατάμε την προσπάθεια».

Δεν μπορέσαμε να βρούμε κοινό έδαφος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι «δεν μπορέσαμε να βρούμε κοινό έδαφος για να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού».

Ωστόσο ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι θα γίνουν στο μεταξύ διαβουλεύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εξεύρεση κοινού εδάφους. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις διαφορετικές θέσεις που τέθηκαν στην άτυπη Διάσκεψη.

Δύο κράτη VS δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας

O κ. Γκουτέρες ατυπώνοντας το χάσμα που υπήρχε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει σε λύση δύο κρατών, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρεται σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και συνέχιση συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

Την ίδια ώρα ανακοίνωσε νέα άτυπη πενταμερή τους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες και δεν θα τα παρατήσει.

Πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα για την επιτυχία της επόμενης πενταμερούς. Ο κ. Γκουτέρες διευκρίνισε παράλληλα ότι είναι πιθανόν να χρειαστούν 2-3 μήνες για την επόμενη συνάντηση.

Δεν τα παρατάω

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες», τονίζεται σε ανάρτηση στο επίσημο λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών – Γενεύης στο twitter.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί.

»Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».