«Μαύρο» χρήμα Ελλήνων φορολογούμενων σε 54 χώρες αναζητά φέτος ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με τον κλοιό να στενεύει γύρω από όσους έχουν βγάλει στο εξωτερικό, χρήματα τα οποία ήταν αδήλωτα και αφορολόγητα στην Ελλάδα.

Η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών αναμένεται να λάβει φέτος στοιχεία από καταθέσεις και άλλες επενδύσεις Ελλήνων φορολογούμενων. Μεταξύ των χωρών που θα δώσουν στοιχεία περιλαμβάνονται και κράτη που έχουν χαρακτηριστεί «φορολογικοί παράδεισοι» όπως τα νησιά Κέιμαν, το Λιχτενστάιν, οι Μπαχάμες αλλά και η Ελβετία η οποία έχει «ρίξει» τα σύνορα του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Μόλις φθάσουν στα χέρια των ελληνικών φορολογικών αρχών οι λίστες θα ξεκινήσει η διασταύρωσή τους προκειμένου να εντοπιστούν κρυφά και αδήλωτα εισοδήματα ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στοιχεία θα δώσουν φέτος 54 χώρες αναφορικά με το φορολογικό έτος 2019.

Τα στοιχεία που φθάνουν στην ΑΑΔΕ εντός του 2021, αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις του έτους 2019, τα οποία θα «σκανάρουν» οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Οι πληροφορίες

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι αντίστοιχες Αρχές των άλλων χωρών αφορούν:

– Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

– Καταθετικούς Λογαριασμούς.

– Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

– Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.

– Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του δηλωτέου λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού. Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.

Τα στοιχεία αυτά, μόλις φθάσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις και θα αποτελέσουν τη βάση για να διεξαχθούν έλεγχοι. Εφόσον προκύπτει ζήτημα από τα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί αυτόματα στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, θα μπορούν να ζητηθούν και αναλυτικά οι κινήσεις του λογαριασμού από την ξένη τράπεζα. Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος θα καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.

Η λίστα

Με τις πρώτες 38 χώρες υπάρχει αμφίδρομη ανταλλαγή στοιχείων. Από τις υπόλοιπες 16, η Ελλάδα λαμβάνει στοιχεία, αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει και αυτή στοιχεία για δικούς τους φορολογικούς κατοίκους.

1. Άγιος Μαρίνος

2. Ανδόρα

3. Αργεντινή

4. Αυστραλία

5. Βραζιλία

6. Γιβραλτάρ

7. Γκέρνζι

8. Ελβετία

9. Ηνωμένο Βασίλειο

10. Ιαπωνία

11. Ινδία

12. Ινδονησία

13. Ισλανδία

14. Καναδάς

15. Κίνα

16. Κολομβία

17. Νότια Κορέα

18. Λιχτενστάιν

19. Μαλαισία

20. Μαυρίκιος

21. Μεξικό

22. Μονακό

23. Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα)

24. Νέα Ζηλανδία

25. Νήσος του Μαν

26. Νορβηγία

27. Νότια Αφρική

28. Ουρουγουάη

29. Πακιστάν

30. Παναμάς

31. Περού

32. Ρωσία

33. Σαουδική Αραβία

34. Σιγκαπούρη

35. Τζέρζι

36. Τουρκία

37. Χιλή

38. Χονγκ Κονγκ

39. Ανγκουίλα

40. Βερμούδες

41. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

42. Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

43. Καζακστάν

44. Κατάρ

45. Κόστα Ρίκα

46. Κουρασάο

47. Μακάο

48. Μπαχάμες

49. Μπαχρέιν

50. Μπελίζε

51. Νιγηρία

52. Νήσοι Κέιμαν

53. Νήσοι Τερκ και Κάικος

54. Σεϋχέλλες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax