Μια δεύτερη ευκαιρία να λάβουν ποσά από τον 7ο και τελευταίο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν πολλοί επαγγελματίες. Οι ίδιοι, ενώ είχαν ξεκινήσει την υποβολή της αίτησης, τελικά δεν την ολοκλήρωσαν, εξαιτίας κάποιας αμέλειας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός του συστήματος υποβολής.

Η προθεσμία για την υποβολή των οριστικών αιτήσεων λήγει στις 10 Μαΐου, επιτρέποντας ταυτόχρονα και σε όσους είχαν χάσει την ενίσχυση να την διεκδικήσουν από την αρχή.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς οι ενδιαφερόμενοι από δικό τους λάθος συμπλήρωσαν μεν κανονικά «τα Έσοδά τους» επιλέγοντας την σχετική εντολή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «MyBussinessSupport», αλλά δεν οριστικοποίησαν την αίτηση συμμετοχής τους πατώντας «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος».

Για τους περισσότερους το λάθος έγινε επειδή δεν παρατήρησαν ότι υπάρχει ειδική διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης τους, η οποία  βρίσκεται στην επιλογή “Οι Εφαρμογές μου”.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία τελικής αποδοχής από τους δικαιούχους του ποσού το οποίο προέκυψε μετά την εισαγωγή των κριτηρίων που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πλατφόρμα για την αποδοχή του ποσού αυτού του τελευταίου «γύρου» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής  θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 10 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσότερων από 190.000 δικαιούχων ποσά που αγγίζουν 395 εκατ. ευρώ, ήτοι 2.080 ευρώ κατά μέσο όρο. Πρόκεται για όσους έσπευσαν να μπουν στην πλατφόρμα προκειμένου να αποδεχθούν το ποσό που τους αναλογεί με βάση τον αλγόριθμο που έφτιαξε το υπουργείο Οικονομικών.

Επιλογή

Η επιλογή των δικαιούχων έγινε με βάση τον τζίρο που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις με τους παρακάτω όρους:

– σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 είναι θετικό και επιπλέον ο κύκλος εργασιών του μηνός Μαρτίου 2020 είναι μεγαλύτερος ή ίσος του κύκλου εργασιών Φεβρουαρίου 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020,

-σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 είναι θετικό, ως κύκλος εργασιών αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, πολλαπλασιαζόμενο με τρία δεύτερα (3/2),

– άλλως σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 δεν είναι θετικό και η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Οκτωβρίου 2020 πολλαπλασιαζόμενος επί τρία (3)

Διαφορετικό κριτήριο

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν το 50% του ποσού που τους αναλογεί. Ωστόσο, σημαντική διαφορά είναι ότι στον 7ο κύκλο θα επιδοτηθούν ακόμα και επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν αύξηση τζίρου κατά τη διάρκεια του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν σε κλάδους που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Το κριτήριο της μείωσης του τζίρου κατά τουλάχιστον 20% το πρώτο 3μηνο του έτους, ισχύει κανονικά για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τα ποσά της ενίσχυσης θα είναι τα 1.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις