Στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών της ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού στοχεύει η δράση Athens Business Green Toolkit.

Ως αποτέλεσμα επιδιώκεται να προκύψουν εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που θα καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον, θα προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση στους χρήστες,  θα  ενσωματώνουν  σύγχρονα  στοιχεία  λειτουργίας  με  αξιοποίηση  της  καινοτομίας,  με αποτέλεσμα  να  εξασφαλίζουν  βελτιωμένες  εσωτερικές  συνθήκες  λειτουργίας,  αλλά  συγχρόνως  θα προάγουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος συνολικά.

 

Ποσά χρηματοδότησης

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης, ανέρχεται σε πρώτη φάση στο ποσό των 2,3 εκ. ευρώ, που δύναται να ανέλθει σε δεύτερη φάση έως το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 80% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά χρηματοδότησης κυμαίνονται από 4.000 έως 24.000 ευρώ.

 

Ποια είναι η περιοχή παρέμβασης

 

Δικαιούχοι της δράσης είναι υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν εντός της περιοχής παρέμβασης της ΟΧΕ ΣΒΑΑ Δήμου Αθηναίων, δηλαδή το ιστορικό κέντρο.

Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις παρακάτω οδούς:

Αγ. Μελετίου, Ι. Δροσοπούλου, Φωκίωνος Νέγρη, Ζακύνθου, Κυψέλης,  Μαυροματαίων,  Βασ. Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη, Αραχώβης, Εμ. Μπενάκη, Ακαδημίας, Λεωφ. Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Β, Μελεάγρου, Ησιόδου, Λεωφ. Βας. Κωνσταντίνου, Λεωφ. Αρδηττού, Καλλιρρόης, Βρύγου, Θαρύπου, Ντούρμ, Φιλίνου, Ευρυδάμαντος, Κράτητος, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Εφέσου, Λεωφ. Συγγρού, Λαγουμιτζή, Αλ. Πάντου, Οδυσ. Ανδρούτσου, Φαλήρου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Πιττακού, Περιάνδρου, Μονής Αστεριού Τσαγκάρη, Τσάτσου,  Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Πλ.  Μοναστηρακίου, Άρεως, Αδριανού, Αγ. Ασωμάτων, Απ. Παύλου, Ηρακλειδών, Θεσσαλονίκης, Αιγηίδων, Πανδώρου, Χαμοστέρνας, Αγ. Σοφίας, Χρυσ. Σμύρνης, Ταύρου, Μαινεμένης,  Κωνσταντινουπόλεως, Θ. Δηληγιάννη, Δομοκού, Σεπολίων, Λιοσίων, Πλ. Αττικής, Αδμηττού, Αγ. Μελετίου.

Τι περιλαμβάνει η δράση

Οι παρεμβάσεις της παρούσας δράσης περιλαμβάνουν:

–    Παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, κουφώματα / υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.)

–    Αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

–    Αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας για χρήση ψύξης /θέρμανσης χώρων, αλλά και την παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού / ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.)

–    Αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας.

–    Αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού.

–    Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.

–   Ενεργειακές επιθεωρήσεις ή και ενεργειακούς ελέγχους πριν και μετά για την εκτίμηση του ενεργειακού αποτελέσματος.

–    Πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (πρότυπο ISO 50001).

–    Σύμβουλο έργου.

 

Ποιοι εξαιρούνται

 

Από τη δράση εξαιρούνται και δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης:

–    οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% οι Ο.Τ.Α. και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού

–    οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ).

–    οι επιχειρήσεις με έδρα την κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα).

Αιτήσεις

 

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην διεύθυνση www.ependyseis.gr με την ένδειξη: «Athens Business Green Toolkit – Αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας με όρους πράσινης λειτουργίας για τη βελτίωση της εικόνας τους» και οι ημερομηνίες υποβολής είναι από 5/5/2021 και ώρα 13:00 πμ έως 6/8/2021 και ώρα 15:00 μμ.

Η δράση θα υποστηριχθεί όσον αφορά την υποδοχή των προτάσεων, την αξιολόγηση, την παρακολούθηση και πιστοποίηση από τον ΕΦΕΠΑΕ (ΕΛΑΝΕΤ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία