Στο «φουλ» βάζει τις μηχανές η κυβέρνηση, με σκοπό να υπογράψει πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ  το «εταιρικό σύμφωνο» για το νέο ΕΣΠΑ τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Έτσι, μετά την κατάθεση του σχεδίου της για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τίθενται στο «στόχαστρο» του οικονομικού επιτελείου τα κονδύλια του προγράμματος

Όπως ανέφεραν με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, εντός της επόμενης εβδομάδας η Ελλάδα θα στείλει το 2ο draft, με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Η  πρόοδος διαπιστώθηκε  σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης για το νέο ΕΣΠΑ στις Βρυξέλλες με τον Marc Lemaitre Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) και με στελέχη της Διεύθυνσης που επιβλέπει την Ελλάδα και Κύπρο. Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για ένα «εξαιρετικά θετικό κλίμα» στις συγκεκριμένες επαφές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το νέο ΕΣΠΑ θα έχει αρκετές καινοτομίες όπως για παράδειγμα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας και πλήρη εμπλοκή των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών τόσο για τις συγχρηματοδοτήσεις όσο και για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ωρίμανση έργων.

Υπενθυμίζεται πως από το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027 η Ελλάδα θα λάβει 20 δις ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που μαζί με εθνικά κονδύλια θα διαθέσουν περίπου 26 δισ. ευρώ στην οικονομία. Το πρόγραμμα έχει διαφορετική δομή από το Σχέδιο Ανάκαμψης και τα 2 προγράμματα θα τρέχουν παράλληλα και συμπληρωματικά.

Η σημασία της έγκαιρης έναρξης του νέου ΕΣΠΑ είναι πολύ μεγάλη, και για αναπτυξιακούς λόγους, αλλά και για δημοσιονομικούς. Αφού η προκαταβολή και εν συνεχεία οι εισροές κονδυλίων  θα αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση προς το τέλος του έτους και κυρίως το 2022, ένα έτος κατά το οποίο η Ελλάδα στοχεύει σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,2%.

Αυτή τη στιγμή, από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ η Ελλάδα καλύπτει πέρα από τις επενδύσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί και  τις δράσεις στήριξης λόγω της πανδημικής κρίσης. Ο λόγος για τις Επιστρεπτέες, για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και για τις δράσεις επιδότησης μέσω Περιφερειών που έχουν δρομολογηθεί (περί τα 800 εκατ. ευρώ) αλλά και για τα νέα προγράμματα 700 εκατ ευρώ για επιδότηση της εστίασης, του λιανεμπορίου, γυμναστηρίων, δικηγόρων.

Οι παραπάνω θα ενταχθούν στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ το οποίο ενισχύεται μέσα από το βραχίονα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που συνδέεται με την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις