Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, αφού έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των έξι εβδομάδων, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για χαμηλές εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Ιαπωνία και την ανησυχία για χαμηλή ζήτηση καυσίμων στην Ινδία, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων Covid.

Η τιμή του βρετανικού αργού πετρελαίου (Brent) υποχώρησε κατά   1,9%, στα 67,28 δολ. το βαρέλι (10.48 π.μ.) στο Λονδίνο, την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης για τις συμβόλαια του Ιουνίου.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παράδοσης τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα $63,37 το βαρέλι (μείωση 1,64 δολάρια ή 2,5 %).

Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης για το αργό πετρέλαιο αλλά και ο παγκόσμιος σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα τριών εβδομάων αλλά οδεύουν σε πέμπτη συνεχόμενη μηναιαία άνοδο.

Η εικόνα της ζήτησης καυσίμων είναι μικτή παγκοσμίως καθώς η καταναλωση αυξάνεται  σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ μειώνεται σε Ινδία και Ιαπωνία.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση ανάμεσα στις προοπτικές αύξησης της ζήτησης το καλοκαίρι και στην επιδείνωση της πανδημίας», εκτιμά αναλυτής της JBC Energy.

Ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο βρίσκεται σε βαθιά κρίση καθώς κατακλύζονται νοσοκομεία και νεκροτομεία , καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 ξεπέρασε τα 18 εκατομμύρια την Πέμπτη.

Οι αυξανόμενοι αριθμοί μολύνσεων και τα ανανεωμένα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας «μας ανάγκασαν να αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις ζήτησης της Ινδίας για βενζίνη και καύσιμα», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της JBC Energy, Eugene Lindell.

Οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ιαπωνία σημείωσαν πτώση της τάξης του 25% το Μάρτιο σε σχέση με πέρυσι στα 2,34 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ωστόσο η εργοστασιακή  δραστηριότητα της Ιαπωνίας αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό που σημειώθηκε από τις αρχές του 2018.

«Υπάρχουν μεγάλες χώρες που παλεύουν να διαχειριστούν την πανδημία και φυσικά υπάρχει σε εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση στην Ινδία», εξηγεί ο John Kilduff, συνέταιρος στην Again Capital. «Αυτά τα δύο σημεία της ζήτησης έχουν πληγεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές