Σε διπλή ύφεση εισήλθε η Ευρωζώνη, καθώς οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμών και τα lockdown λόγω της πανδημίας φρέναραν την ανάκαμψη.

Όπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι μείωσης  κατά 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,8%.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ετήσια μείωση 0,8% και ετήσια πτώση 2%.

Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται κυρίως στην τριμηνιαία μείωση κατά 1,7%, του γερμανικού ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρωζώνης, καθώς είναι η ισχυρότερη οικονομία.

Η εικόνα αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από την τριμηνιαία ανάπτυξη 0,4% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία.

Ενδείξεις ανάκαμψης

Ωστόσο, τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτυπώνουν το παρελθόν, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ευρώπη ανακάμπτει. Η ανησυχητική εξάπλωση του Covid-19 σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχει αρχίσει να μειώνεται, τα εργοστάσια έχουν επανεκκινήσει την παραγωγή και ξεκίνησαν και οι μετακινήσεις πολιτών.

Ενώ η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,7% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η Ιταλία και η Ισπανία υποχώρησαν κατά πολύ μικρότερα μεγέθη – 0,4% και – 0,5% αντίστοιχα.

Αν και η αύξηση των εμβολιασμών θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των περιορισμών τους επόμενους μήνες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, προειδοποίησε ότι η επακόλουθη ανάκαμψη δεν θα σημάνει και πλήρη ανάκαμψη. Οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι πολύ αδύναμες επομένως η οικονομική τόνωση θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη για πολύ καιρό ακόμη.

«Τα σημερινά στοιχεία είναι λίγο καλύτερα από το αναμενόμενο, αλλά ωστόσο τεχνικά πρόκειται για ύφεση, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε ξανά το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Bert, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στην τράπεζα ING.

«Η εγχώρια ζήτηση είναι έτοιμη για μια ισχυρή ανάκαμψη όταν ανοίξουν οι οικονομίες και η ανάκαμψη της μεταποίησης φαίνεται να περιορίζεται μόνο από τη δική της προσφορά αυτή τη στιγμή. Ενώ άργησε να ξεπεράσει τα αρχικά εμπόδια, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη για την έναρξη της ανάκαμψης από την πανδημία», είπε ο ίδιος.

Η ύφεση στην Ευρωζώνη καθιστά βάσιμες τις προβλέψεις ότι η οικονομία δεν θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος πριν από τα μέσα του 2022, ένα ολόκληρο έτος μετά τις ΗΠΑ.

Η ραγδαία ανάκαμψη των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ραγδαία και βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας ταχεία ανάκαμψη, η οποία στηρίζεται στην καταναλωτική ζήτηση.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 6,4% μεταξύ. Πλέον, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου απέχει μόλις 1% από το απόγειο στο οποίο έφτασε στα τέλη του 2019, λίγο πριν η πανδημία πλήξει τη χώρα.

«Αν πριν ένα χρόνο με ρωτούσατε που θα βρισκόμασταν σήμερα, σίγουρα δεν θα έλεγα ότι θα φτάναμε στα προ-πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Γκρέγκορι Ντάκο, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics. «Τα πάντα σχετικά με αυτήν την κρίση ήταν μοναδικά. Η ταχύτητα και το ποσοστό συρρίκνωσης της οικονομίας ήταν άνευ προηγουμένου. Τα μέτρα στήριξης, όμως, εφαρμόστηκαν εξαιρετικά γρήγορα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Το ΔΝΤ και το μέλλον του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος
Διεθνή |

Το ΔΝΤ και το μέλλον του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναμετριούνται με τους ραγδαίους μετασχηματισμούς του σύγχρονου κόσμου και πώς αυτοί αλλάζουν τα δεδομένα και για τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος αναφοράς