Σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν στις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου διαμορφώνει τις προβλέψεις της για τα φετινά έσοδα της Ισπανίας από τον τουρισμό η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων τουρισμού της χώρας, Exceltur, δεδομένων των αρνητικών αποτελεσμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο για τον τουρισμό, τα έσοδα από τον οποίο μειώθηκαν κατά 80,4%, σε σύγκριση με τη ίδια περίοδο του 2019.

Όπως ενημερώνει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη, όσον αφορά το σύνολο του 2021, το οποίο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, η μη-κερδοσκοπική ένωση των 33 σημαντικότερων ισπανικών τουριστικών επιχειρήσεων, εκτιμά ότι τα έσοδα της Ισπανίας θα φθάσουν τα 81 δισ. ευρώ, ήτοι το ήμισυ (47,5%) των αντίστοιχων εσόδων για το 2019.

Η εκτίμηση του Ιανουαρίου ανέφερε έσοδα μειωμένα, κατά 37%, όμως το τρίτο κύμα της πανδημίας και οι πολιτικές αντιμετώπισής του καθώς και η «χαμένη» Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, στο τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου φέτος, έδρασαν ιδιαίτερα αρνητικά στην ισπανική οικονομία και, ιδίως, τον τουρισμό. Οι αλλοδαποί τουρίστες ήταν ελάχιστοι σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας, εξαιτίας των περιορισμών τόσο στη χώρα της Ιβηρικής όσο και στο σύνολο των χωρών της ΕΕ. Παράλληλα, ο εσωτερικός τουρισμός έβαινε μειωμένος και περιορίστηκε, κυρίως, σε επαγγελματικά ταξίδια.

Οι συνολικές απώλειες από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους υπολογίζονται σε 116 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 63 δισ. οφείλονται στο διεθνή τουρισμό. Οι απώλειες μεταφράζονται σε 32.000 λιγότερες τουριστικές επιχειρήσεις και 310.000 απολυμένους εργαζομένους. Επιπλέον, περισσότεροι από 531.000 απασχολούμενοι του τομέα βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας (ERTE), αδυνατώντας να εργαστούν, εξαιτίας της μειωμένης κίνησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση της πανδημίας και τον χαμηλότερο ρυθμό εμβολιασμού από το αναμενόμενο στην Ευρώπη, θεωρείται ότι ο εσωτερικός τουρισμός είναι εκείνος που θα καθορίσει τους επόμενους μήνες, καθώς διεθνείς αφίξεις δεν αναμένονται έως τον Ιούλιο.

Προκειμένου να στηριχθεί ο τομέας και να αποφευχθούν περαιτέρω κλεισίματα επιχειρήσεων και νέοι άνεργοι από τον τουρισμό, η Exceltur προτείνει να υιοθετήσει η κυβέρνηση ένα πλέγμα μέτρων. Μεταξύ άλλων προτείνει επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού και δωρεάν διανομή τεστ αντιγόνου και υιοθέτηση  χρήσης του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού από την ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή