Εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το κόστος της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2012-2016, που εκκρεμούσε από το 2018. Συνολικά το καθαρό κόστος για την καθολική υπηρεσία, που θα κληθούν να μοιραστούν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ανέρχεται σε 36,8 εκατ. ευρώ. Αφορά ουσιαστικά ένα minimumπακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που θα πρέπει να φτάνουν στους τελικούς χρήστες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε προσιτή τιμή.

Ο επιμερισμός του κόστους σε κάθε πάροχο, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ, ο οποίος κατά την πενταετία 2012-2016 ήταν ο υπόχρεος για την καθολική υπηρεσία, γίνεται βάσει του κύκλου εργασιών κάθε παρόχου για την αντίστοιχη χρονιά. Η επιβάρυνση προσδιορίζεται με απόφαση της ΕΕΤΤ ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση.

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της ΕΕΤΤ για την αποζημίωση των ετών 2012-2016, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να αποδώσουν: 12.691.504 ευρώ για το 2012, 7.289.044 ευρώ για το 2013, 6.018.574 ευρώ για το 2014, 6.639.429 ευρώ για το 2015 και 4.166.869 ευρώ για το 2016.

Το 2018 είχε καθοριστεί, με καθυστέρηση ετών, η αποζημίωση επίσης προς τον ΟΤΕ για την καθολική υπηρεσία των ετών 2010-2011, το καθαρό κόστος της οποίας είχε προσδιοριστεί στα 46 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αναλογούσαν στον ΟΤΕ και τα υπόλοιπα 16 εκατ. ευρώ τους ανταγωνιστές του. Μάλιστα, υπήρξαν διαφωνίες από τους εναλλακτικούς παρόχους και ως προς το ύψος της αποζημίωσης που αναλογούσε σε κάθε έναν και ως προς αυτό καθ’ αυτό τον τρόπο υπολογισμού του καθαρού κόστους της καθολικής υπηρεσίας.

Ειδικότερα, η παροχή καθολικής υπηρεσίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

· σύνδεση σε σταθερές θέσεις με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο
· υπηρεσία πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και κατάλογοι συνδρομητών σε έντυπη ή επικουρικά ηλεκτρονική μορφή
· κοινόχρηστα τηλέφωνα
· ειδικές ρυθμίσεις για τελικούς χρήστες που είναι άτομα με ειδικές ή ειδικές κοινωνικές ανάγκες

Από την 1/1/2017, υπόχρεος πάροχος της καθολικής υπηρεσίας για υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας είναι η Forthnet, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση ως μειοδότρια στη δημοπρασία που πραγματοποίησε η ΕΕΤΤ.

Ευρυζωνικότητα και κόστος συμπληρώνουν το πακέτο
Εντωμεταξύ, με τον ν. 4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση θεσμοθετήθηκε η επέκταση της καθολικής υπηρεσίας και στην ευρυζωνικότητα, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές επιταγές. Ήδη, ο σχεδιασμός για ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα περιλαμβάνει και ευρυζωνικές υπηρεσίες προχωρά.

Η χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης των ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών της χώρας θα γίνει μέσω γεωγραφικής έρευνας, την οποί θα διεξάγει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την εμβέλεια των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που είναι ικανά να παρέχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες («ευρυζωνικά δίκτυα»). Όπως προβλέπεται στον ως άνω νόμο, η έρευνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 21 Δεκεμβρίου 2023 κι εν συνέχεια επικαιροποιείται τουλάχιστον ανά τρία έτη.

Παράλληλα, ως το τέλος του 2021, δύο ομάδες εργασίας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καλούνται να ελέγξουν την προσιτότητα στις τιμές παροχής καθολικής υπηρεσίας, τις ταχύτητες της ευρυζωνικότητας, καθώς και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η κινητή ευρυζωνικότητας στην καθολική υπηρεσία. Το νέο μοντέλο της καθολικής υπηρεσίας θα προκύψει μετά από διαβούλευση επί των πορισμάτων των δύο ομάδων εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις