Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί από τις 14 Μαΐου, καθότι στις 13 του επόμενου μήνα λήγει η περίοδος «παγώματος» που είχε δώσει η κυβέρνηση από την προηγούμενη χρονιά.

Ήδη είχε δοθεί μία περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών και των λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία υπερβαίνει τους 6 μήνες, αν υπολογιστεί ότι τα μέτρα αυτά παραμένουν «παγωμένα» από τις 7 Νοεμβρίου 2020, με απόφαση της κυβέρνησης στις 6/11/2020.

Παράλληλα, την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά και η εφαρμογή του πτωχευτικού Κώδικα, κάτι το οπίο ζήτησαν μετ΄επιτάσεως και οι επικεφαλής των Θεσμών, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρώτη κατοικία

Θεωρητικά, όπως εξηγούσε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, από την 14η Μαΐου θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια διαδικασία πλειστηριασμού ακόμη και 1ης κατοικίας, η οποία δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1».

Τα κριτήρια του προγράμματος επιδότησης δανείου ήταν να είναι μεγαλύτερο από το ποσό των 300.000 ευρώ, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην είναι μεγαλύτερο από το ποσό των 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, έως και 3 εξαρτώμενα μέλη.

Επίσης, η συνολική αξία καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων θα έπρεπε να είναι έως του ποσού από το ποσό των 40.000 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να προχωρήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε κινήσεις που αφορούν την 1η κατοικία, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και από 1ης Ιουνίου, υπάρχει πλήρης απελευθέρωση, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού.

Οι πληγέντες

Επίσης, προστασία υπάρχει και  στους πληγέντες της πανδημίας. Με τον Νόμο 4790/2021 (ΦΕΚ Α’48/31.3.2021) προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής του πλειστηριασμού εφόσον συντρέχουν μια σειρά από κριτήρια, όπως:

* Να μην υπερβαίνει η αξία του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου τις 250.000 ευρώ και η συνολική περιουσία των συζύγων τις 500.000.

* Οι καταθέσεις και οι επενδύσεις να μην είναι υψηλότερες των 25.000 ευρώ.

* Το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 17.000 ευρώ, συν 13.000 για τη συμβία και συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (μέχρι 3).

Πολλοί αναλυτές του real estate εκτιμούν πως τράπεζες και funds θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» τις διαδικασίες από τον Σεπτέμβριο και μετά, ωστόσο και μέχρι τότε φαίνεται ότι θα γίνουν κάποιες κινήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές, όμως υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον κινήσεις.

Έρχεται το «Γέφυρα 2»

Την ίδια ώρα, πάνω από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Οι δικαούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 9 Μαϊου 2021, ενώ το συνολικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά η ενίσχυση θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη, απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

– Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.

– Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.

– Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.

– Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:

– Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

– Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα